Ylpeästi sinivalkoinen

Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna vaasalainen Elisa Virtanen sai kunnian pukea Suomi-paidan ylleen, kun hänet valittiin salibandyn alle 16-vuotiaiden maajoukkueeseen.

Suomi kohtasi Tampereella kahdesti Latvian alle 19-vuotiaiden maajoukkueen, joka kaatui molemmissa otteluissa selvin numeroin.

– Vähän ehkä tuli yllätyksenä, että pääsin mukaan joukkueeseen. Olihan se suuri kunnia ja erilaista, kun sai pelata Suomi-paita päällä, Virtanen sanoo.

Ennakkosuosikkina Latviaa vastaan lähtenyt Suomi keskittyi hyökkäyspään pelaamiseen.

– Meille kerrottiin viikonlopun aikana aina vain seuraava ohjelma, ja sitä kautta pystyimme keskittymään paremmin hetkeen, Virtanen kertoo.

Virtanen on ensimmäinen vaasalaispelaaja, joka on valittu Suomen salibandymaajoukkueeseen. Vaasalainen Marcello Cucinotta on edustanut MM-kisatasolla Italian maajoukkuetta ja Jani Blankenship USA:n maajoukkuetta.

Viisas hyökkääjä. Laita- ja keskushyökkääjänä pelaava Virtanen on iskenyt Kooveen A-tytöissä kymmenessä pelissä 12 pistettä ja B-tytöissä 14 ottelussa 30 pistettä.

– Osaan pelata fyysisesti, ja minulle on sanottu, että olen viisas pelaaja ja autan ketjukavereideni peliä omalla liikkeelläni.

Tammikuussa Virtanen pelasi yhteensä kymmenen ottelua, mikä on huima määrä.

– Vielä enemmän pitäisi uskaltaa pallon kanssa haastaa, ja se oli myös maajoukkueessa yhtenä isona pointtina, Virtanen sanoo.

Junalla Tampereelle. Virtanen pelasi viime kevääseen saakka SB Vaasassa. B-tyttöjoukkueen lopetettua toimintansa Virtanen ja viisi muuta SB Vaasan tyttöä siirtyi Tampereen Kooveeseen.

Tytöt kulkevat Vaasan ja Tampereen väliä pääosin junalla. Treenejä Tampereella on kerran tai kaksi viikossa, ja lähes joka viikonloppu on pelit. 15-vuotiaan Virtasen ajatuksissa on muuttaa Tampereelle opiskelemaan.

– Välillä opettajat ovat ihmetelleet, että taasko sinä lähdet, Virtanen myöntää.

Kooveen kuusi vaasalaistyttöä treenaavat myös SB Vaasan B2-poikien kanssa kahdesti viikossa.

Treenit eivät suinkaan lopu tähän, vaan Boxing Team Eklund pitää tytöille kuntonyrkkeilyä kerran viikossa, ja lisäksi ovat aamutreenit. Omalla ajallaan Virtanen käy spinningissä ja kuntosalilla.

Innokas salibandyperhe. Virtaset ovat tuttu näky salibandykentillä. Elisan veli Sebastian pelaa maalivahtina SB Vaasan B-pojissa, ja isä Jyrki valmensi vuosia SB Vaasan tyttöjoukkueita ja on nyt mukana Kooveen valmennuksessa.

– Onhan se vähän outoa, kun iskä ei ole ollut enää niin paljon valmennuksessa mukana. Pelien jälkeen kyllä keskustelemme, ja pyydän usein häneltä palautetta. Pelejä iskä on melkein aina katsomassa, ja myös äiti tulee, jos veljellä ei ole pelejä samaan aikaan.

Ensi kaudella Elisa Virtanen ei pääse enää alle 16-vuotiaiden maajoukkueeseen, vaan seuraavaksi tähtäin on alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa.

– Yritän ensi kaudella päästä mukaan Kooveen naisten liigajoukkueen harjoitusrinkiin, Virtanen sanoo.

Jaakko Jokela