Uutiset

Yhteisvastuuvaroilla tuetaan nuorten koulunkäyntiä

Vaasan kirkossa järjestetään 3. helmikuuta kello 18 tapahtuma, jolla tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten koulunkäyntiä. Mukana keskustelemassa on myös Vaasan yliopiston Innolabin johtaja Mari K. Niemi. Kuva: Vaasan suomalainen seurakunta
  • Vaasa

Tuen tarve on merkittävä myös Vaasassa, sillä diakoniatyöntekijät kohtaavat arjessa lapsiperheiden varattomuutta.

Yhteisvastuukeräyksen starttipäivänä Vaasan suomalainen seurakunta pureutuu yhteiskunnan haasteisiin ja järjestää Vaasan kirkossa Valoisa huominen -tapahtuman kello 18. Tilaisuuden keräyksen tuotto ohjataan Vaasan diakoniatyön kautta vähävaraisiin perheisiin, joissa on toisen asteen opiskelijoita.

Palkitsevaa työtä

Sunnuntain kirkkoon on kutsuttu keskustelemaan myös Vaasan yliopiston Innolab-tutkimusalustan johtaja Mari K. Niemi sekä Upstairs Singers -kuoron johtaja Jenny Malmberg. He kertovat ajatuksiaan koulutuksesta, innovaatioista, luovuudesta ja digitalisaatiosta.

– Koulutus on tarjonnut minulle mahdollisuuden palkitsevaan työhön, jossa voin kokea olevani hyödyksi ja kehittyväni. Saman kokemuksen soisin kaikille, Niemi sanoo.

Koulutus nähdään tärkeänä tekijänä yhteiskunnalliselle kehitykselle ja eriarvoisuuden vähentämiselle. Niemen mukaan koulutuksen tasa-arvo on ollut Suomessa suuri kansallinen vahvuus.

– Asuin neljä vuotta vierailevana tutkijana Isossa-Britanniassa, jossa koulujen väliset tasoerot ovat suuria. Vanhempien varallisuus vaikuttaa siellä surullisen paljon lasten ja nuorten mahdollisuuksiin edetä elämässä.

Suomen menestykselle on hänen mukaansa ollut ratkaisevan tärkeää pyrkimys tasapuolisiin mahdollisuuksiin.

– Vanhempien varallisuus ei määritä lasten lahjakkuutta, Niemi toteaa.

Onnistumisia ja rohkaisua

Vähävaraisten lasten ja nuorten koulunkäyntiä tuetaan yhteisvastuuvaroin esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa. Nuoria tulisi myös innostaa ja kannustaa kehittämään omaa osaamistaan.

Niemi toivoo, ettei ketään koulussa tai lähipiirin toimesta tuomittaisi epäonnistujaksi ”sinusta ei koskaan tule mitään” -puheilla.

– Meillä jokaisella on vahvuuksia ja kykyä oppia. Pienet onnistumiset, muilta saatu rohkaisu ja tilaisuus oman osaamisen tutkiskeluun ja vahvuuksien löytämiseen ovat tärkeitä.

Valoisa huominen -tapahtumaan on vapaa pääsy, ohjelma maksaa 10 euroa. Musiikista vastaavat muusikko Loviisa Tuomisto ja seurakunnan lapsikuorot. Lavalle nousee myös Malmbergin johtama Upstairs Singers -kuoro, jossa laulaa tällä hetkellä jo noin 150 kuorolaista ympäri Vaasan seutua.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka