Yhteisöllisyys auttaa yli vaikeiden aikojen

Vaasalainen Marko Perälä on monessa mukana. Perälä työskentelee Pohjanmaan Sosiaalipsykiatrisessa Yhdistyksessä, jossa hän vetää musiikkipajaa mielenterveyskuntoutujille. Vapaa-aikaa hallitsee musiikki, niin harrastuksena kuin sekalaisia töinä.

– Olen mukana erilaisten tapahtumien tuottamisessa tai muunlaisessa organisoinnissa, joko palkattuna tai vapaaehtoisena. Keikkailen myös omilla bändeillä ja julkaisemme omaa musiikkia, hän kertoo.

Kova isku

Myös kulttuuri- ja liikuntalautakunta on tiivis osa arkea. Perälä seuraa koronatilanteen kehittymistä sekä kulttuuritoimijan että kuntapäättäjän näkökulmasta.

– Isku on kova ja pelkään, että kaikki toimijat eivät selviä, vaan konkursseja on odotettavissa. Tapahtumien ympärillä on niin paljon ihmisiä ja yrityksiä samassa veneessä, että monilla leipä vaarantuu, hän toteaa.

Taloudelliset tappiot tulevat olemaan Perälän mukaan suuret ja näkyvät myös kaupungin taloudessa.

– On sama katsooko päättäjänä vai toimijana tilannetta, niin hirvittää. Monen ystävän elanto on vaarassa. On myös muistettava, että nyt kun keikkoja siirretään, ruuhkauttaa se syksyä ja rytmi töiden tekemiseen menee sekaisin hetkeksi aikaa.

Perälä katsoo kuitenkin eteenpäin. Oma bändi Tulenkulkijat on nyt kaksi vuotta vanha ja päällä on kova vauhti.

– Julkaisemme seitsemännen Astu aurinkoon -singlen 19. maaliskuuta, mutta keikkakalenteriin tulee nyt takuulla tyhjää koronan vuoksi. Olemme jo seuraavaakin julkaisua nauhoittamassa.

Rakas harrastus

Perälä viettää laatuaikaa bänditouhujen parissa myös vaimonsa Sannan kanssa. Tulenkulkijoilla tehdään omaa musiikkia ja bilebändi Jätte-Hejssan vetää covereita.

– Musiikki on meille rakas harrastus, ja nykyään jo osittain ammatti. Luovat persoonallisuutemme ja tavoitteemme menevät mukavasti yhteen. Sannakin tekee satunnaisia työkeikkoja kulttuurin sekatyömiehenä juontohommista bäkkäriemännöintiin, Perälä kertoo.

Legendaarinen Club25 oli parille rakas paikka ja elää muistoissa. Viime vuosien isoin isku oli Perälän mukaan El Gringon katoaminen, joka tarjosi bändeille matalankynnyksen keikkoja.

– Feasta on tarjonnut helpotusta, mutta tarve on suurempi. Jos joku baari olisi kiinnostunut tekemään paikallisille bändeille keikkoja, minuun voi olla yhteydessä. Myös treenitiloista on krooninen pula ja Rockwerstas on aivan täynnä koko ajan.

Perälän mielestä Wärtsilän alue ja Mansikkasaari voisivat avata mielenkiintoisia näkymiä musiikki- ja kulttuuritoiminnalle.

– Voisiko myös tulevan skeittiparkin yhteyteen rakentaa kiinteän ulkolavan? Näen jo mielessäni, miten ihmiset skeittaavat ja viettävät aikaa alueella ja lavalla bändit soittavat. Se olisi ainutlaatuinen konsepti, jossa olisi väyliä myös yrittäjille, Perälä pohtii.

Takaisin kotiin

Perälöiden elämä on palautunut raiteilleen Kuningattarenpolun kerrostalokodin tulipalon jälkeen. He ikävöivät edelleen palossa kuolleita kissojansa, mutta Selviytyjä-Sissi on sittemmin saanut seuraa kahdesta uudesta tulokkaasta.

– Kaikessa leijuu kuitenkin vielä väliaikaisuuden tunne ja sitä muistuttaa jatkuvasti itseään, että kyllä me tälläkin pärjätään, ostetaan sitten kun päästään kotiin. Kodin merkitys on kirkastunut tämän talven aikana, onneksi meille se on jotain ihan muuta kuin tavaraa.

Perälät odottavat innolla tietoa Kuningattarenpolun saneeraustöistä ja paluusta kotiin.

– Haluamme välittää kiitokset kaikille, jotka ovat auttaneet meitä yli tästä vaikeasta jaksosta. Ympärillämme on uskomaton määrä käsittämättömän hienoja ihmisiä. Tuki ja apu, jota ystävät, perhe, järjestöt ja yritykset meille tarjosivat, on uskomattoman hienoa.

Raija Koivisto