Uutiset

Yhteinen iltasatu joka ilta aikuisille

Mari Kuusisto lukee aikuisille satuja verkossa joka ilta kello 20-20.30 ainakin 13. huhtikuuta saakka. Yhteinen lukukokemus rauhoittaa iltaa ja vahvistaa yhteyden tuntua. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

Vaasalainen yrittäjä ja kirjallisuusterapiaohjaaja Mari Kuusisto lukee satuja aikuisille joka ilta ainakin 13.4. saakka. Satuja luetaan kello 20-20.30 verkkoyhteyden välityksellä, johon liittyminen on maksutonta.

– Haluan kantaa oman korteni kekoon, jotta yhteyden tunne toisiin ihmisiin säilyisi yllä, vaikka fyysisesti olemme toisistamme erillään. Yhteinen lukukokemus ja yhdessä ääneen lukeminen vahvistaa yhteyden tuntua, hän kertoo.

Puhuttelevia satuja

Kuusiston mukaan sadut koskettavat myös aikuisia, sillä ne puhuttelevat ja käsittelevät ihmisten tavallisimpia pelkoja ja traumoja, joita on ihan jokaisella.

– Luen tekijäoikeuksista vapaita satuja sekä satuja kirjailijan tai kääntämän antamalla luvalla. Jos olet satukirjailija ja haluat satusi luetuksi ääneen, voit ottaa minuun yhteyttä, Kuusisto vinkkaa.

Kuusisto on lukenut iltaisin esimerkiksi Anu Patrakan kirjoittamia aikuisten iltasatuja. Suomalaiskirjailijan kirjoituksia ja elämää portugalilaisella maatilalla voi seurata Patrakan Normaali irtiotto -blogissa.

– Olen lukenut aikuisten iltasatuja myös esimerkiksi Minna Kurttilan teoksesta Pysäköintiluvan haltija. Pohjanmaan kirjailijoista mukana on ollut Tiina Hautalan teos Leikkisä Luuranko – Seikkailu saaristossa, Kuusisto kertoo.

Huikeita teoksia

Varsinaisen satujen aarreaitan Kuusisto on löytänyt vaasalaisen kirjastoammattilaisen vinkkaamaan projekti Lönnrotin kautta, josta löytää tekijänoikeudesta vapaata suomen- ja ruotsinkielistä kirjallisuutta.

– Tekijänoikeuksista vapautuneita teoksia on digitoitu e-kirjoiksi kaikkien saataville vapaaseen internet-jakeluun. Sieltä löytyy aivan huikeita teoksia, sanoo Kuusisto.

Kuusisto on tykästynyt esimerkiksi Grimmin sekä Kiljusen herrasväen tarinoista tunnetun Jalmari Finnen vanhoihin satuihin.

– Rakkaimpia satuja minulle ovat Hans Christian Andersenin sadut, joita olen saanut jo lapsena lahjaksi. Maila Talvion suomentamat sadut eivät aivan vielä ole tekijänoikeudesta vapaita, tietää Kuusisto.

Kuusisto toivoo, että aikuiset löytävät ja uskaltautuvat linjoille iltasatujen pariin.

– Ääneen luettujen iltasatujen kuunteleminen rauhoittaa mukavasti iltaa ja huojentaa oloa. Luen satuja Zoomin avulla, jota on kuulijoiden helppo käyttää. Ohjeet mukaan liittymiseen löytää nettisivujeni kautta, opastaa Kuusisto.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka