Uutiset

Wasa Teaterin lavalla nähdään uutta, paikallista ja klassikoita

SB Vaasan Jesse Lintala iski maalin Suomen Cupin ottelussa liigajoukkue Turun Palloseuraa vastaan joulukuussa. TPS:n valmentaja Janne Kainulainen johdatti joukkonsa jatkoon otteluparista. Kuva: Rami Louke
  • Vaasa

Wasa Teaterin esityskauden 2020-2021 suuntaviivat ovat selvät, teatteri elää teatterinjohtaja Åsa Salvesen mukaan vahvasti ajassa.

– Maailma ja yhteiskunta muuttuvat ennennäkemättömällä tavalla. Tieto ympäröi meitä uupumukseen asti, mutta tiedämmekö mitä tehdä kaikella tiedolla? Ymmärrämmekö mitä ympärillämme tapahtuu, osaammeko vetää oikeat johtopäätökset? Mikä on totta, mikä valhetta, Salvesen valottaa kysymyksiä, joita sivutaan useissa teatterin produktioissa.

Katastrofi konttorissa

Ensi kauden ohjelmistossa on tarjolla kokonaista neljä uutta tekstiä. Syyskuussa ensi-iltansa saa Ayn – En katastrofal kontorskomedi (Ayn - katastrofaalinen konttorikomedia). Näytelmä syntyi ruotsinkielistä uutta teatteria edistävän Labbet-yhdistyksen REKO-projektissa. Sen on kirjoittanut ja ohjannut insinööritaustainen, mutta kulttuurialalla jo pitkään vaikuttanut Andreas Westerberg. Ayn on tarina Fountainheads-yrityksen työntekijöistä, joiden suunnitelmat eivät ole vaatimattomuudella pilattu: tähtäimessä on kaivostoiminta avaruudessa. Homma ei mene ihan putkeen ja lopulta päädytään pohtimaan, pelastaako yritys ja samalla itsensä vai maailma.

Lokakuussa ensi-iltaan tulee Erik Kiviniemen kirjoittama ja esittämä, tositapahtumiin perustuva monologikertomus Bladis pojkan (Bladiksen pojat). Vöyrin murteella esitetty monologi kertoo legendaarisesta Oravaisissa vaikuttaneesta villistä roistokaksikosta, jotka touhusivat Robin Hoodin ja Seitsemän veljeksen hengessä niin pahaa kuin hyvääkin.

Naisia ja tiikereitä

Uutta, aikuisille suunnattua teatteria Aynin ja Bladis pojkan lisäksi edustaa tammikuussa 2021 ensi-iltansa saava ja Carola Sarénin tähdittämä En riktig kvinna (Todellinen nainen). Esitys on tragikoominen tarina todellisesta naisesta ja koottavasta puutarhakeinusta. Samalla tulevat puntaroiduksi vanhat, luhistumassa olevat sukupuoliroolit.

Maaliskuussa 2021 näyttämölle tassuttelee ystävyydestä ja rohkeudesta kertova, suomenruotsalaisen Lena Frölander-Ulfin palkittuun, fantasian-, seikkailun- ja saduntäyteiseen Nelson Tigertass -kirjaan perustuva koko perheen näytelmä Nelson Tigertass (Nelson Tiikeritassu).

– Ajattele itse ja ole kiltti, ohjaaja Agneta Lindroos kiteyttää esityksen sanomaa.

Muumit ja Hamlet

Syyskuussa näytäntökauden aloittaa Tove Janssonin Det osynliga barnet (Näkymätön lapsi), joka on kertomus ulkopuolisuudesta ja tarpeesta tulla nähdyksi.

Perheen pienimmille tarkoitetun kiertävän nukketeatteriesityksen rooleissa näyttelee Susanne Marins. Esitys juhlistaa Muumi-tarinoiden 75-juhlavuotta 2020, jonka osana järjestetään myös #MEIDÄNMERI -kampanja Itämeren ja sen kulttuuriperinnön suojelemiseksi tuleville sukupolville.

– Kertomus kaltoin kohdellusta Ninnistä ja auttavaisesta muumiperheestä on tärkeä, esityksen ohjaaja Agneta Lindroos sanoo.

Tove Janssonia juhlistetaan myös toisella tapaa. Lokakuussa tunnelmallisessa vierailukonserttiesityksessä Tove Jansson - visdiktaren (Tove Jansson – lauluntekijä) näyttelijä ja laulaja Emma Klingenberg esittää yhdessä muusikoiden kanssa niin vastalöydettyjä kuin tuttuja lauluja Tove Janssonin lauluaarteesta.

Marraskuussa Wasa Teaterin näyttämölle astuu Shakespearen ikiklassikko Hamlet.

– Shakespeare on aina ajankohtainen. Hamlet on ajaton kuvaus valtataistelusta ja siitä, mitä on olla ihminen, teatterinjohtaja Salvesen sanoo.

Satu Grönroos

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka