Wasa Teater starttaa huumorimusikaalilla

Wasa Teater näyttää, miten taidetta tehdään remontin keskellä. Ei kuitenkaan kirjaimellisesti, vaan väki on siirtynyt Ritziin, kivenheiton päähän teatteritalosta. Syyskuun 8. ensi-illassa lavalle saapastelee huumoriryhmä KAJ:n hulvaton musikaalishow Gambämark.

Ryhmässä vaikuttaa vöyriläiskolmikko Kevin Holmström, Jakob Norrgård ja Axel Åhman. Mitkä ovat tunnelmat ensi-illan kynnyksellä?

– Jännittävät ja hauskat, he vastaavat.

– Tämä ei ole ensimmäinen tekemämme show, mutta se on ensimmäinen musikaali. Kaikki on uutta, jokaista lauluntekstiä myöten. Kokonaisuus on tarina ja henkilöhahmoja on paljon. Vahvistuksena mukana ovat ohjaaja Ann-Luise Bertell sekä teatterin näyttelijät Jonas Bergqvist ja Susanne Marins.

Esitys kuin Pohjanmaa. Ennen oli paremmin, sanoisi vöyriläinen. Vai oliko? Fiktiiviseen Gambämarkiin, konservatiiviseen pohjalaiskylään sijoittuva musikaali yrittää vastata siihen. Kylä rakentaa ympärilleen muurit ja julistautuu itsenäiseksi. Karismaattisen Kurtin johtama yhteisö kukoistaa, on talkoita, on tansseja ja hirviä jahdataan ympäri vuoden.

Esitys peilaa tämän päivän yhteiskuntaa, jossa nostalgia ja kaipuu entiseen nostavat päätään. Yksityiskohtia on ammennettu Pohjanmaasta.

– Se näyttää meille, keitä olemme. Se nauraa meille ja meidän kanssamme, Jacob Norrgård tiivistää.

– Siinä näkyy pohjalaisuus, jossa keskiössä ovat itsenäisyys ja yrittäjyys, toisaalta sosiaalinen kontrolli ja yhteisön rajat, Bertel puolestaan analysoi.

Kansanmusiikista diskoon. KAJ ja Janne Hyöty vastaavat musiikista, joka vaihtuu tyylistä toiseen. Mukana on Vöyrin pelimannikerhon innoittamaa kansanmusiikkia, Disneyn Leijonakuninkaasta inspiraationsa saanutta balladia sekä rockia ja discoa.

Esityksessä puhutaan ja lauletaan Vöyrin murteella. Gambämark on show, joka sisältää kielen ohella myös paljon muita, kielestä riippumattomia ja nautittavia elementtejä.

– Vaikka tekstitystä ei remontista johtuen ole, halukkaille on tarjolla suomenkielinen tiivistelmä, teatterin markkinointipäällikkö Jan Fröjdö sanoo.

Teatteri Ritzissä. Remontista johtuen Wasa Teaterin lippukassa sijaitsee nyt Ritzin katutasossa. Entisestä poiketen kävijöiltä peritään vaatesäilytysmaksu, joka on kaksi euroa henkilöltä, ja helpointa maksaa käteisellä. Ruuhkien välttämiseksi teatteri toivoo, että katsojat saapuvat hyvissä ajoin. Ritzin ovet avautuvat tuntia ennen esitystä. Kahvilassa on anniskeluoikeudet, minkä lisäksi teatterinaiset järjestävät väliaikatarjoilua. Musikaalista tehtyä äänitettä on mahdollista ostaa suoraan KAJ:lta esityksen jälkeen.

Syksyn kaksi muuta ensi-iltaa ovat kiertue-esitykset Världen är så stor, joka on Topeliuksen Koivu ja tähti -kertomuksen inspiroima Teatteri Opetuksessa -projekti, sekä Karius och Baktus, jossa seikkailevat villit hammaspeikot. Keväällä 2019 esitetään LasseMajas Detektivbyrå -perhenäytelmää Smedsby UF:n tiloissa.

– Kaudesta on tulossa hieman erilainen, teatterinjohtaja Åsa Salvesen summaa.

– Remontti on hyvässä vauhdissa. Odotamme jännityksellä ensi syksyä, jolloin kaiken pitäisi olla valmista. Avaamme silloin teatterin 100-vuotisjuhlan kunniaksi klassikolla Viulunsoittaja katolla, hän jatkaa.

Satu Grönroos