Wasa Teater pistää nuket tanssimaan ja laulamaan

Wasa Teaterin remontoidun teatteritalon ovet aukeavat taas vieraille syksyllä ja samalla alkavat 100-vuotisjuhlallisuudet. Näytäntökauden polkaisee käyntiin juhlaesitys Viulunsoittaja katolla -musikaali, jossa sukelletaan romantiikan ja koskettavien tarinoiden maailmoihin. Ohjaaja Markus Virta haluaa tuoda klassiseen kappaleeseen jotain uutta.

– Otamme mukaan täysin uusia elementtejä. En ole aikaisemmin työstänyt musikaalia, jossa on mukana nukkenäyttelijöitä. Niiden käyttö on maailmalla suuressa nousussa, ja nyt nuket rantautuvat myös Vaasan teatterilavalle, Virta paljastaa.

Modernisoitu versio

Virta sanoo haluavansa kokeilla rajojaan, kunnioittamalla kuitenkin alkuperäistä tekstiä. Joseph Steinin käsikirjoittaman musikaalin ensiesitys oli Broadwaylla vuonna 1964. Tarina kertoo Ukrainan juutalaisperheen elämästä.

Maitomies Tevjellä ja hänen vaimollaan on viisi kaunista tytärtä, mutta näiden lemmenaskeleet eivät mene ollenkaan vanhempien toiveiden mukaan.

Se on edelleen yksi Suomen suosituimmista musikaaleista. Virran mukaan jokainen sukupolvi haluaa tehdä siitä oman versionsa.

– Siinä on elementtejä, joita haluan kirkastaa. Tarinassa on paljon komiikan aineksia, mutta niitä on harvoin nostettu esiin. Haluan tuoda sitä puolta näytelmästä esiin enemmän, Virta sanoo.

Pääosissa nähdään Mats Holmqvist isä Tevjenä, tyttäriä esittävät Ksenia Timoshenko, Sannah Nedergård ja Astrid Stenberg. Tyttäret haluavat vastoin isän toivetta solmia rakkausavioliittoja, eivätkä noudattaa suvun ja uskonnon sanelemia perinteitä.

Virta kuvailee käsissään olevaa käsikirjoitusta modernisoiduksi versioksi alkuperäisestä. Uusia tuulia siihen tuovat myös lavalla nähtävät nukkenäyttelijät.

– Nuket ovat hiipineet teatterilavoille ympäri maailmaa, muutenkin kuin nukketeattereissa. Ne vievät minutkin uuteen ja vieraaseen maailmaan. Nukkien kautta pääsee ulottuvuuksiin, joihin ei perinteisen näyttelemisen kautta välttämättä päästä, hän kuvailee.

Nukkien lisäksi lavalla nähdään myös ihmisnäyttelijöitä.

– Ydinperhettä sekä yhden tyttären poikakaveria esittävät ihmiset, Virta tarkentaa.

Rakkaudesta musikaaleihin

Musikaalin harjoitukset alkoivat toukokuun alkupuolella, ja suurimmaksi haasteeksi ohjaaja nimeää nimenomaan nukkien käytön.

– Repliikit on vaikea saada synkkaamaan niiden suiden kanssa. En kuitenkaan halua yksinkertaistaa niitä. Nukkien on tarkoitus tuoda esitykseen jotain lisää, ei päinvastoin. Muuten niiden mukaan otto olisi ollut väärä valinta ja sitä se ei ole, hän nauraa.

Virta sanoo rakastuneensa musikaaleihin jo lapsena. Hän on ehtinyt uransa aikana ohjaamaan viitisentoista musikaalia, joista yksi oli Wasa Teaterissa vuonna 2017 nähty Ingvar!.

– Pikkupoikana soitin klarinettia ja rakastin musiikkia. Ensimmäisen musikaalin nähtyäni, olin heti myyty. Voin yksinkertaisesti hyvin niitä tehdessäni, hän toteaa.

– Teatteri ilman musiikkia tuntuu jopa hieman tylsältä, hän lisää nauraen.

Musikaali tunnetaankin monista ikimuistoisista kappaleistaan, joista tunnetuimpia ovat Nousee päivä, laskee päivä sekä Rikas mies jos oisin. Kapellimestari Ralf Nyqvist on koonnut kuusihenkisen yhtyeen, joilta taipuu vivahteikas kansanmusiikki.

– Kaikki ovat kokeneita ja tunnettuja virtuooseja alallaan. Aiomme kaivautua kappaleisiin syvälle ja muusikot saavat muun muassa opetella uusien intrumenttien käyttöä. Me emme ole piilossa koko näytöstä, vaan välillä lavalla muiden joukossa, hän paljastaa.

– Haluamme löytää musiikin avulla uusia keinoja houkutella nuoria teatteriin. Mukavana haasteena on saada nuket laulamaan, hän lisää.

Musikaalin ensi-ilta on 21.9.

Katja Lahti