W niin kuin Wohoo!

Tarvitaan vain sana, ja saat astua satuun. Näin kirjailija Paula Nivukoski kutsuu uusimmassa teoksessaan Onnelliset aakkoset. Ja toden totta, lukija ja kuuntelija tempautuvat ennekokemattomaan seikkailuun ensimmäisestä sanasta lähtien.

Heti ensimmäisen sivun A-kirjaimella leikittelyt herättelevät niin lukijaa kuin pientä kuuntelijaa keksimään lisää sanoja, joissa aakkoslitanian kärkeä pitävää kirjainta esiintyy. Kirjaa lukiessa ei voi olla huomaamatta, kuinka rikas kieli suomen kieli on.

Nivukoski leikittelee hauskasti ja keveästi aakkosilla, jokainen kirjain saa ikään kuin oman elämänsä. Ainakin kirjailija onnistuu hauskasti esittelemään niiden moninaisia käyttömahdollisuuksia. Miksi sitoa itseään ”A niin kuin aapinen” -loruun, kun A-kirjain taipuu ananasansaksi tai vaikka hattarataivaaksi.

Nivukoski avaa aakkosia hurmaavalla tavalla Muumi-aakkoskirjassaan. Kirjan tekstejä elävöittävät Tove Janssonin alkuperäiskuvat.

Yöpöydälle tai reppuun

Kirjailija kertoi Ikkunan haastattelussa (27.1.), että kirjoitusprosessin aikana aakkoset kulkivat hänen matkassaan joka paikassa. Y-tarina syntyi pyöräretkellä, J-sanoja hän pyöritteli järvessä kelluessaan ja joskus yöllä hän saattoi herätä kesken unien kirjaamaan ylös jonkun maukkaan Ö-kirjaimella alkavan sanan.

Kirja sopisi jokaisen koulutiensä aloittavan yöpöydälle, tai miksi ei reppuunkin. Aakkosten opiskelu on hauskaa, varsinkin kun kirjaimia maistellaan yhdessä jonkun kanssa. Aakkostarinoiden sanat ja sanaleikit jäävät mieleen mehustumaan, yhdessä ääneen tai itsekseen hiljaa luettuina.

Tove Janssonin piirrokset ja tarinat ovat monille tuttuja ja rakkaita, niin myös Nivukoskelle. Lapsena hän unelmoi löytävänsä vielä yhden muumikirjan.

Kirjainten ilottelua

Nivukoski kertoo kirjoitusprosessin aikana kulkeneensa mielessään Muumilaakson polkuja pitkin. Jossain hän näki Pikku Tuitun pujahtavan piiloonsa. Hiekkarannalla hän seurasi Niiskuneidin tai Muumipeikon jalanjälkiä.

Nämä tunnelmat välittyvät myös lukijalle, Muumilaakso avautuu edessä, sivuilla ja takana. Nivukoski tuo sinne aivan uudenlaisia tunnelmia ja näkymiä. P kirjain nousi yhdeksi suosikikseni.

Puutarhan pienimmässä sopukassa supatellaan. Muumipeikko popsii pähkinöitä paperipussista. Niiskuneiti höpöttelee söpöjä, puhaltelee saippuakuplia. Pöytäliinan alla pikku Tuittu pitää poutaa, humpsahtaa puolihuomaamatta pehmoiseen pumpuliuneen.

Jokaista aakkosta on pakko maistella, pitkään ja hartaasti. Kirjaimet hypähtelevät iloisesti kielellä.

Tänään on taianomainen nyt-hetki.

Katja Lahti