Vuoden Ikkunaprinssiksi valittiin kokkina työskentelevä Sami Aalto

– Olen erittäin otettu, mutta samalla vähän pettynyt. Harmittaa, kun mikään mallitoimisto ei ole vielä ottanut yhteyttä, Sami Aalto vitsailee.

Kokkina työskentelevä Aalto äänestettiin historian ensimmäiseksi Ikkunaprinssiksi. Hän sai yli neljäsosan tekstiviesteillä lähetetyistä äänistä. Vaasan Ikkunan päätoimittaja Vesa Koivumäki luovutti maanantaina Aallolle palkinnoksi pokaalin ja kuohuviinin.

– Voitto tuli yllätyksenä. Juhlistan sitä korkkaamalla kuohuviinin viikonloppuna, Aalto kertoo.

Prinssi tunnistettiin ravintolassa. Vaasan Ikkuna esitteli viime vuoden aikana 12 prinssiä, jotka pohtivat liikunta- ja ruokailutottumuksiaan sekä suhdetta vartaloonsa. Toiseksi Vaasan Ikkunan äänestyksessä ylsi Janne Haukilahti, ja kolmannen sijan jakoivat Efe Evwaraye sekä Aaku Laitinen.

Vuoden Ikkunaprinssi kertoo, että hän sai jutusta paljon positiivista palautetta.

– Minut tunnistettiin lounasravintolassa, jossa työskentelen. Kaiken kaikkiaan jutusta jäi hyvä mieli, Aalto kertoo.

Vaasalaismies ei ole muuttanut omia liikunta- ja ruokailutottumuksiaan jutun myötä. Juoksulenkit ovat talven aikana vaihtuneet hiihtämiseen Metsäkallion laduilla, ja ruokavaliosta puuttuvat edelleen maitotuotteet.

– Viljatuotteita käytän silloin tällöin. Joskus saatan tilata ravintolassa hampurilaisen, enkä sen enempää mieti asiaa.

Aallon liikunnallinen tavoite on edelleen sama. Ensi kesänä hän aikoo kellottaa puolimaratonin Ristinummen maastossa.

Kokki suosittelee unohtamaan einesruoat. Vuoden Ikkunaprinssin mukaan hyvinvointi koostuu monesta tekijästä, kuten ravinnosta, liikkumisesta, luonnosta, riittävästä unesta ja ihmissuhteista. Ravintola Kesmossa työskentelevä Aalto painottaa etenkin ruokavalion merkitystä.

– Omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa jo pelkästään jättämällä einesruoat ja lisäaineet pois. Niiden tilalle kannattaa vaihtaa luomuruokaa ja paljon kasviksia.

Aalto kannustaakin etsimään reseptejä internetistä ja kokkaamaan itse. Samalla hän kiinnittäisi huomiota puhelinriippuvuuteen.

– Kännykät ja tietokoneet ovat monelle liian iso osa arkea. Itse pystyn irtautumaan niistä melko hyvin. Haluan mieluummin nauttia ystävieni seurasta.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvottiin 40 euron ravintolalahjakortti. Arvonnan voitti Tuija Koski Mustasaaresta, ja palkinto on jo toimitettu hänelle.

Janette Litmanen