Uutiset

”Voiko aakkosilla olla oma sielu?”

Paula Nivukosken kolmas teos näki päivänvalon viime viikolla. Kuva: Paula Nivukosken albumi
  • Vaasa

Laihialaisen kirjailijan Paula Nivukosken kolmas teos Onnelliset aakkoset ilmestyi 21. tammikuuta.

– Lämpimäiset saapuivat kotiin vähän aiemmin. Ensimmäistä kappaletta selasin rauhassa ja nuuhkuttelin painomusteen tuoksua.

Koronan vuoksi tapahtumaa juhlittiin Nivukosken mukaan maltillisesti.

– Lasten kanssa söimme valtavat laskiaispullat ja joimme suuret mukilliset kaakaota. Illalla piti tietysti poksauttaa shampanja ja mennä kylpyyn.

– Koska suuria juhlia ei voi järjestää, aion pitää monet pienet ja käydä ystävien kanssa ravintolassa tai pulkkamäessä. Tämän viikon torstaina meillä on Otavalla livestream julkkarihaastattelusta, jonka jälkeen käymme muun muassa Toven ateljeessa Ullanlinnassa.

J-sanoja järvessä

Kirjan idea tuli Nivukosken mukaan Moomin charactersilta, joka otti yhteyttä Otavaan.

– Kustantajani otti yhteyttä minuun. Innostuin projektista valtavasti. Tein joitakin näytetekstejä, jotka esiteltiin Sophia Janssonille. Toven veljentytär piti tarinoitani hurmaavina ja antoi siunauksensa kirjailijavalinnalle, Nivukoski kertoo kirjan alkumetreistä.

Hän kertoo sukeltaneensa Muumilaaksoon viime vuoden alkukesästä viimeistellessään vielä elokuussa ilmestynyttä Mainingin varjoa.

– Kesällä loikoilin kallioilla ja pyörittelin sanoja sormillani. Y-tarina syntyi pyöräretkellä, J-sanoja pyörittelin järvessä kelluessani. Joskus saatoin myös herätä keskellä yötä kirjaamaan ylös jonkin maukkaan ö-kirjaimella alkavan sanan.

Paras yhdessä luettuna

Nivukoski on aiemmin julkaissut kaksi historiallista romaania. Uusin teos Onnelliset aakkoset on kirjastoluokitukseltaan lastenkirja.

– Pyrin kirjoittamaan niin, että myös aikuinen saa tekstistä jotain irti. Kirja on parhaimmillaan yhdessä ääneen luettuna. Tarinat ovat lyhyitä, jokaiseen lauseeseen ja sanaankin ehtii pysähtyä.

Kirjoitusprosessi poikkesi Nivukosken mukaan aiemmasta.

– Kuvitus on vahvana osana teosta. Tove Janssonin piirrokset ovat olleet aina minulle rakkaita. Kirjoittaminen tuntui siltä, kuin olisin saanut kävellä Muumilaakson polkuja pitkin ja katsoa, että tuolla se Pikku Tuittu nyt pujahtaa piiloonsa. Hiekkarannalla taas seurasin Niiskuneidin tai Muumipeikon jalanjälkiä, hän kuvailee.

Lukijat tykänneet

Lukijapalaute on Nivukosken mukaan ollut mykistävää. Hän lähetti toimittajalle muutaman facebookista poimimansa kommentin.

– ”Onko mahdollista, että jokaisella aakkosten kirjaimella olisi oma sielu, oma sisin olemus? Paula Nivukoski on ne löytänyt ja runoillut jok’ainoalle kirjaimelle omatunnelmaisen, hauskan ja jännittävän, tanssivan tarinan.”

– ”Kirjainten tanssia, ilotulitusta, uusien ja vanhojen sanojen riemujuhlaa, ennen kuulemattomia, uusia sanoja ja svengaavia lauseita, täynnä uusia merkityksiä. Ostin tämän kirjan omalle lapsenlapselleni 6-vuotislahjaksi ja uskon hänen löytävän sen avulla kirjainten, sanojen ja lauseiden ilon.”

– ”Lapsi sai Onnelliset aakkoset luettavakseen tänä aamuna, ja lumoutui äitinsä ja isänsä tavoin siitä täysin. Viisivuotias katsoi tarkkaan jokaisen sivun, keksi sanoja, jotka kullakin aakkosella alkavat, sekä tutki sanoja, joiden sisällä nämä kiehtovat kirjaimet seikkailivat. Välillä hän pyysi lukemaan jonkun lauseen ääneen, ja kuultuaan sen, hymyili leveästi.”

Monta ideaa työn alla

Hän kertoo saavansa aiemmin julkaistuista romaaneistaan edelleen viikoittain palautetta lukijoilta.

– Olen ilahtunut siitä, että muuallakin asuvat lukijat kertovat tavoittaneensa jotain pohjalaisesta sielunmaisemasta kirjojeni myötä. Maniningin varjon myötä myös ensimmäinen romaanini on saanut lisää lukijoita.

Nivukosken toisesta teoksesta Mainingin varjosta on otettu jo neljä painosta.

Hän ei osannut vielä ensimmäisen romaaninsa julkaisemisenkaan jälkeen uskoa, että hänestä tulee kirjailija.

– Halusin vain kirjoittaa. Ensimmäisen apurahan myötä opetustyöt yliopistolla kuitenkin jäivät ja nyt olen ollut vapaana kirjailijana jo muutamia vuosia.

Tuottelias kirjailija ei lepää laakereillaan, vaikka viimeisin teos pullahti juuri markkinoille.

– Minulla on montakin uutta ideaa työn alla. Työstän tällä hetkellä syksyllä ilmestyvää muumien lukukirjaa sekä kolmatta romaaniani. Lisäksi muumikirjaperheeseen on tulossa muun muassa ystäväkirja ja juhlakirja. Lukupäiväkirja ja onnellisuuspäiväkirja ilmestyvät tammikuun lopulla, Nivukoski luettelee.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka