Uutiset

Vloggaaja karsii turhaa kulutusta

Matti Tuomaala aloitti marraskuussa vuoden mittaisen Älä osta mitään -haasteen. Hänen projektiaan voi seurata youtubessa Matin Kukkarossa -kanavalla. Kuva: Katja Lahti
  • Vaasa

Mitä tapahtuu vaasalaiselle Matti Tuomaalalle, kun hän on vuoden ostamatta mitään? Projektin etenemistä voi seurata sosiaalisessa mediassa muun muassa youtube-kanavalla Matin Kukkarossa, jonne ilmestyy joka sunnuntai uusi jakso.

Vuoden mittainen haaste alkoi 29. marraskuuta Älä osta mitään -päivänä. Projektin taustalla vaikuttaa maailmassa vallitseva ylikulutus ja Tuomaalan kulutuskriittisyys.

– Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan kulutusta. Tavoitteenani on karsia pois turhaa kulutusta ja löytää se neljäsosa, mikä todella on tarpeellista.

Tuomaala pohtii kanavallaan, mitä vuoden ostamattomuus tuo tullessaan.

– Projektin aikana kulutukseni pienenee ja myös rahaa tulee säästymään. Olen luvannut lahjoittaa puolet säästyneistä rahoista luonnonsuojeluun ja ympäristön hyväksi tehtävään työhön.

Vahva halu vaikuttaa

Projektin tarkoituksena oli alun perin itsekriittisyys ja Tuomaalan omien ristiriitojen ratkaiseminen.

– Olen ympäristöaktivisti, mutta kulutan silti kestämättömästi. Isona paheenani ovat elektroniset laitteet. Jos itse en pysty karsimaan kulutustani, miten muutkaan pystyisivät?

Henkilökohtaisen projektin sijaan kaverit kannustivat Tuomaalaa perustamaan julkisen kanavan.

– Esillä oleminen on epämukavuusalueellani. Minulla on kuitenkin vahva halu vaikuttaa yhteiskuntaan, ja jos esillä olemisella voi saada aikaan muutosta, se kannattaa.

Tuomaala pitää itseään kuluttajana, jolla perustarpeista ylijäävä raha menee usein tarpeettomiin ostoksiin. Hän korostaa, ettei projektillaan leikittele köyhyydellä.

– Olen palkkatyössä ja tavoitteena on löytää tapoja, joilla keskiluokkainen voi kuluttaa oikealla tasolla ja olla kestävä.

Kokeilujen vuosi

Projektia on takana nyt puolitoista viikkoa. Haasteen edetessä Tuomaala tarkastelee erilaisia kuluttamisen vaihtoehtoja.

– En vielä tarkalleen tiedä, mikä on järkevää kuluttamista, sillä ei ole yksiselitteistä tapaa tehdä rajanvetoa. Olen aloittanut löyhemmillä säännöillä, ja elintarvikkeiden ja palveluiden ostaminen on sallittua.

Tuomaala on suunnitellut myös erilaisia kokeiluja. Hän on esimerkiksi joulun ajan lomalla ja yrittää elää viikon ilman sähköä.

– Aion myös kokeilla kuukauden ajan fennovegaanin ruokavaliota ja tutustua tavaroiden jakamispalveluihin. Pidän menoistani tarkkaa kirjaa, jotta saan jokaisen pennin kiinni ja näen, mihin rahaa todella kuluu.

Hän aikoo vuoden aikana haastaa myös julkisuuden henkilöitä älä osta mitään -viikkoon.

– Kulutamme aivan liikaa tavaraa ja jokaisen on hyvä miettiä omia kulutustottumuksia. Viime viikolla Ritzissä järjestetyssä ilmastokonsertissa haastoin mukaan vaasalaisen bändin Entusiasti ja Eksyneet.

Tärkeä esikuva

Ympäristö liittyy läheisesti Tuomaalan arkeen ja harrastuksiin. Hän liikkuu luonnossa ja edistää hyötypyöräilyä. Tuomaala on ollut pitkään mukana myös Vaasan ympäristöseurassa.

– Ympäristötietoisuuteni on lähtenyt Pentti Linkolan kirjoista ja hän on yksi herättäjistäni. Positiivisen rohkeuden tekemiseen olen oppinut jo edesmenneeltä Heikki Attilalta, joka veti muun muassa Suomi puhtaaksi päiväksi -siivouskampanjan.

Tuomaalan uskoa muutokseen vahvistavat Greta Thunberg ja muut nuoret.

- Nuoret voivat saada aikaan ison muutoksen, kun he haastavat poliitikkoja vastuuseen. Jokainen ihminen, joka antaa panoksensa elinvoimaisen luonnon puolesta, on arvokas.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka