Virus rajoittaa toimitusta

Ilkka-Yhtymä haluaa omalta osaltaan hidastaa koronapandemian leviämistä Suomessa. Yhtymän linjaus muuttaa toimituksen työskentelyä.

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila kertoo, että toimitus rajoittaa toistaiseksi haastateltavien tapaamista kasvokkain.

– Emme käy yleisötilaisuuksissa, mene haastateltavien luo tai kutsu heitä toimitukseen, ellemme erikseen niin sovi. Silloin huolehdimme, ettemme ota riskiä taudin saamisesta tai sen levittämisestä, Mantila sanoo.

Työtä jatketaan silti mahdollisimman normaalisti. Haastattelut tehdään sähköisin välinein.

– Onneksi puhelimella ja muilla virtuaalivälineillä pystyy paikkaamaan melkein kaiken.

Määräys on voimassa toistaiseksi. Takaisin normaaliin palataan siinä vaiheessa, kun viranomaiset alkavat purkaa nykyisiä rajoitteita.

Suomen hallitus linjasi tänään, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Hallitus suosittaa myös pienempien tapahtumien perumista ja kehottaa kansalaisia välttämään ei-tarpeellisia menoja, kuten harrastustoimintaan osallistumista.

Vaikeuttaa toimituksen työskentelyä

Mantila korostaa, ettei linjausta ole tehty kevyin perustein. Se vaikeuttaa toimituksen työskentelyä paljon.

– Haluamme suojella omaa henkilöstöämme ja toisaalta varmistaa sen, ettemme tietämättämme päädy viruksen levittäjiksi.

Linjaus näkyy myös lukijoille. Tuoretta uutiskuvaa ei välttämättä saada siinä mitassa kuin nyt, eikä toimittajia nähdä tapahtumissa samalla tavalla kuin tähän asti.

Perjantaina pohjalaismaakunnissa on esimerkiksi useita talvisodan päättymisen muistoksi järjestettäviä laskutapahtumia.

– Toivon, että lukijat ymmärtävät tilanteen. Ilkka-Pohjalainen syntyy vuorovaikutuksesta lukijoihin. Nyt on yleisen hyvän nimissä pakko vähän rajoittaa tuota vuorovaikutusta.

Hän ei pidä linjausta ylimitoitettuna. Suomen koronavirustilanne, mukaan lukien Etelä-Pohjanmaan kaksi varmistettua koronatapausta, on vasta alussa.

Paljon tapahtumaperuutuksia

Myös muut yritykset ovat reagoineet tilanteeseen. Esimerkiksi Vaasan EnergyWeek-tapahtuma siirrettiin. Vastaavia tapahtumaperuutuksia on pohjalaismaakunnissa tullut myös torstain aikana.

– Lähiympäristössämme on otettu tilanne vakavasti, Mantila huomioi.

Koronaviruspandemia ja siitä aiheutuvat rajoitteet Suomessa ovat Mantilan mukaan poikkeuksellisia. 1980-luvun puolivälistä lähtien media-alalla työskennellyt päätoimittaja ei muista historiasta mitään lähellekään vastaavaa.

– Tämä on mittaluokaltaan järisyttävää.

Ilkka-Yhtymä julkaisee maakuntamedia Ilkka-Pohjalaista sekä viittä paikallislehteä ja kahta kaupunkilehteä.

Jatta Lapinkangas