Muut

Villasukkia Vaasan vauvoille

Vaasan keräysvastaava Pirjoliisa Vainio kertoo kuvassa olevien ”junasukkien” olevan käytännöllinen sukkamalli vauvoille, sillä sukissa on kasvunvaraa, ja ne pysyvät hyvin vauvan jaloissa. Kuva: Josefiina Vanhanen
  • Vaasa

Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville on oululaisen Tanja Kannialan käynnistämä kampanja, jonka tarkoituksena on lahjoittaa sinivalkoiset villasukat jokaiselle vuonna 2017 syntyvälle vauvalle Suomessa.

Kampanja on yksi monista Suomen itsenäisyyden juhlavuoden neulontahankkeista. Villasukkia on neulottu tänä vuonna muun muassa sotaveteraaneille, ja veteraanien sukkakeräys onkin jo onnistunut saavuttamaan tavoitteensa.

Nyt sukkia tarvitsevat Vaasan vauvat.

Sukkia vapaaehtoisvoimin. Vaasalainen Pirjoliisa Vainio kuuli kampanjasta syksyllä 2016 ja lähti mielellään mukaan vapaaehtoiseksi. Hän toimii nyt Vaasan keskussairaalan keräysvastaavana.

– Vauvajutut ovat lähellä sydäntäni. Kaikki lapseni ovat syntyneet Vaasan keskussairaalassa ja saaneet siellä hyvää hoitoa. Halusin puolestani tehdä jotain keskussairaalan hyväksi.

Keräysvastaavat ottavat vastaan neulottuja vauvan villasukkia eri paikoissa ympäri Suomea ja toimittavat ne synnytyssairaaloihin.

Vaasan keräyspisteinä toimivat Vainion Neulenettikahvila Pirjoliisa ja Vaasan Taitokeskus.

Vaasan sukkatilanne Suomen heikoin. Toukokuusta 2016 lähtien neulojat ympäri Suomea ovat valmistaneet vauvoille yli 25 000 sukkaparia. Etelä-Karjalassa ja Kainuussa tarvittavat villasukat on saatu jo kasaan. Vaasan sukkatilanne on tällä hetkellä Suomen heikoin, ja sukkia puuttuu vielä yli tuhat paria.

Vainio uskoo, että Vaasan neulojat ovat keskittyneet tänä vuonna Suomipipo Vaasan keskussairaalan vastasyntyneille -kampanjaan, ja näin vauvojen sukat ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Kuten veteraanien sukkia, myös pipoja on nyt saatu kasaan tarvittava määrä.

Jokainen sukkapari tärkeä. Vainio arvioi, että Vaasassa vauvan sukkia neulovat tällä hetkellä kymmenet vapaaehtoiset.

– Eräät vaasalaiset kaksoset ovat tuoneet molemmat jo pussillisen sukkia keräykseen. Jotkut tuovat kymmenet sukat, toiset yhdet, mutta jokainen pari on tärkeä.

Vainio kertoo myös saaneensa 24 sukkaparia muualta Suomesta ihmisiltä, jotka ovat lukeneet, että Vaasassa tarvitaan sukkia.

Neulojat innokkaita hyväntekijöitä. Vaikka Vaasan sukkatilanne on toistaiseksi heikko, Vainio uskoo, että tarvittavat sukkaparit saadaan kerättyä vuoden loppuun mennessä.

– Neulojat ovat tosi innokkaita hyväntekijöitä. Meillä on aina jotain projekteja meneillään.

Vainio toteaa myös, että kampanjaan on helppo lähteä mukaan, sillä pienet sukat eivät vaadi paljoa aikaa tai lankaa.

Kampanjaan voikin osallistua kuka tahansa neulomalla sinivalkoiset vauvan sukat ohjeiden mukaan ja viemällä ne lähimpään sukkakeräyspisteeseen.

Josefiina Vanhanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka