Vielä ei ole juhlan aika

Vaasan Finlaysonin puuvillatehtaan tiloihin avattiin vuonna 1981 kuntosali, joka toimii siellä edelleen. Wasa Sports Clubilla on takanaan 40 vaiherikasta vuotta. Alussa tilaa oli noin 300 neliötä ja työntekijöitä kaksi. Toinen heistä, Janne Kronman on paikalla edelleen.

Kronman löysi tiensä silloiselle Sports Gymille lehti-ilmoituksen kautta. Vuonna 1983 Vaasan Sportin perustama kuntosali joutui ahdinkoon, ja Kronmanille ilmoitettiin, että hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko ostaa sali tai löytää uusi työpaikka.

– Tein tarjouksen, mutta en uskonut, että se riittäisi, Kronman muistelee.

Seuraavana päivänä hän luki lehdestä olevansa Sports Gymin uusi omistaja.

– Oli se aikamoinen shokki, hän myöntää.

Vaikka Kronman kertoo olleensa virallisesti eläkeläinen puolentoista vuoden ajan, käy hän edelleen kuntosalillaan päivittäin.

– Poikani ottaa ohjakset sitten, kun minä en enää jaksa. Tämä on minulle toinen koti, joten miksi jäisin pois? Täällä ovat kaikki kaveritkin, hän toteaa.

Hurja kasvu

Kronmanin aikana kuntosali on kasvanut 4000 neliömetrin kokoiseksi kuntoilukeskukseksi.

– Aina kun Yrityskeskuksesta on vapautunut tilaa, olemme vuokranneet sen.

Aluksi salilla keskityttiin Kronmanin mukaan täysin bodaukseen.

– Ostettuani yrityksen aloin vetämään naisille kehontrimmauskursseja. Ensimmäisellä kurssilla oli noin 30 naista, muutaman kuukauden päästä heitä oli jo yli 150. Se antoi meille hyvän lähdön, ja pystyin ostamaan uusia välineitä.

Sportin aikana salilla kävi Kronmanin mukaan lähinnä kiekkoilijat ja muut urheilijat.

– Minä keskityin naisiin. Annoin heidän ryhmäliikuntatunneilleen parhaat ajat illoista.

Kronman on pyrkinyt joka vuosi tuomaan salilleen jotain uutta. Ideoita hän on hakenut muun muassa ulkomaisilta messuilta.

– Olimme Suomessa ensimmäisten joukossa, joilla oli oma jumppasali. Avasimme sen vuonna 1986. Ei se heti ottanut tuulta purjeisiin, mutta muutaman vuoden päästä siellä oli tungosta.

– Spinningissä olimme ihan ensimmäisiä Suomessa. Mistään ei löytynyt spinninpyörien maahantuojaa, joten päätimme alkaa tuomaan niitä itse. Heti ensimmäisenä vuonna myimme niitä noin 1 000 kappaletta.

Kuntosali esittelytila

Kronmanin Wasa Gym Trading -yritys tuo edelleen maahan kuntosalivälineitä.

– Kuntosalimme on samalla firman esittelytila.

Yritys myös valmistaa Vaasassa välineitä, joita ei ulkomailta löydy.

– Isoilta välinefirmoilta ei löytynyt kaikkea, mitä halusimme, joten aloimme itse valmistaa vankkoja ja kestäviä välineitä, lähinnä voimailijoille.

Kuntoilukeskuksen matkaan on mahtunut myös monenlaista haastetta. Suurimmaksi Kronman nostaa vuoden 1997 tulipalon.

– Se johtui sähköjohtojen ylikuormituksesta. Olimme juuri siirtäneet vakuutuksen eri yhtiöön, mutta en ollut vielä allekirjoittanut sitä. Se oli ainoa kerta, kun vakuutukset eivät olleet ajan tasalla, Kronman harmittelee.

– Suuri määrä ihmisiä tuli tueksemme, ja heidän avullaan saimme salin auki viikossa, hän kiittelee.

Tuntuu kukkarossa

Viime vuonna koronaepidemia iski pahasti myös kuntosaleihin. Siitä syystä Wasa Sports Clubin 40-vuotista taivalta ei juhlita tänä vuonna. Periksi Kronman ei kuitenkaan aio antaa.

– Olen pärjännyt 38 vuotta, miksi en pärjäisi vielä vuoden eteenpäin. Vuosi on ollut vaikea. Uusia asiakkuuksia ei tule, mutta olemme pystyneet pitämään salin koko ajan auki. Huonoimpana aikana asiakkaita kävi 200 päivässä, nyt heitä käy noin 600. Ennen koronaa luku oli 800 paikkeilla, Kronman kertoo.

– Tilaa meillä on niin paljon, että turvavälit eivät ole ongelma, hän lisää.

Ryhmäliikuntatunneille otetaan maksimissaan 10 henkilöä.

– Totta kai tämä tuntuu myös kukkarossa. Kaikki ekstrakulut on pitänyt karsia pois. Viime keväänä jouduimme lomauttamaan koko henkilökunnan. Kaksi on vielä lomautettuna.

– Työntekijät ovat joustaneet ja tehneet parhaansa, jotta olemme pystyneet pitämään paikan auki, Kronman kiittää.

Katja Lahti