Veteraaniautot esillä tänäkin kesänä

Poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet myös Vaasan auto- ja moottorimuseon toimintaan. Poikkeuksellisesti vasta kesäkuussa ovensa avannut museo pyrkii kuitenkin toimimaan normaalisti läpi kesän olosuhteista huolimatta.

– Poikkeuksellinen kesä on tulossa, museon tapahtuma -ja tiedotusvastaava Eemu Laurila hymähtää miettiessään tulevia kuukausia.

Aiempina vuosina Vaasan auto -ja moottorimuseon kausi on käynnistynyt toukokuun alussa vappuajoilla. Tänä vuonna tilanne oli kuitenkin toinen, sillä lupaa avaamiseen ei hallitusten rajoitusten vuoksi tullut toukokuun puolella.

– Museo on avoinna koko kesäkuun, heinäkuun ja elokuun ajan. Muutama viikko sitten emme tienneet pääsemmekö avaamaan ollenkaan tänä kesänä, Laurila kertoo.

Tarkat käytänteet

Museossa on mietitty tarkat käytänteet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Käsidesipulloja on yleisökäytössä joka kerroksessa sekä sisään ja ulos liikuttaessa. Henkilökunta muistuttaa kävijöitä kahden metrin turvaväleistä. Jos ihmisiä on paljon, voidaan yleisön määrää rajoittaa kerroksittain, Laurila luettelee.

Tavallisesti lapset ovat päässeet auto- ja moottorimuseossa istumaan paloauton kyytiin. Tätä mahdollisuutta ei tänä kesänä ole.

– Kaikki tavaroiden kokeilu ja koskettaminen jää pois. Myöskään lentolehtisiä tai esitteitä ei jaeta, Laurila toteaa.

Laurila painottaa, että sairaana museossa ei tule vierailla.

– Jos on vähänkin kipeä olo, niin museokäynti kannattaa siirtää toiselle päivälle. Olemme koko kesän auki, joten aikaa kyllä on.

Ohjelmaa elokuulle

Toukokuun tapahtumat, vappuajot ja rompetori, peruuntuivat poikkeustilan vuoksi. Vaasan auto- ja moottorimuseo järjesti viime lauantaina kesän ensimmäisen tapahtumansa.

– Lauantaina oli kansallinen museoajoneuvopäivä, jolloin veteraaniautoja kokoontui museon pihamaalle, Laurila kertoo.

Tavallisesti museon kauden päätapahtuma on elokuussa järjestettävä Taiteiden yö. Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan elokuisena iltana Vaasan auto- ja moottorimuseon tiloissa esiintyy suomalaisten tuntema taikuri Simo Aalto Jokeri Pokeri Box -esityksellään.

– Tapahtuma on tällä tietoa toteutumassa normaalisti. Elokuuhun on kuitenkin vielä aikaa, joten seuraamme tilannetta ja toimimme sen mukaisesti, Laurila sanoo.

Näyttelyt talkoovoimin

Museon tapahtumat ja näyttelyt toteutuvat pääasiassa vapaaehtoisten työntekijöiden avulla. Talkoovoimat ovat tärkeä tuki museolle, joka yhdistää Vaasan seudun ajoneuvoharrastajia.

– Tämä on Suomen suurin yksityinen automuseo ja järjestelyissä auttavat vaasalaiset veteraaniautojen harrastajat. Näyttelyt ovat osoitus siitä, miten hienoja asioita voi saada aikaan talkoovoimin, Laurila kehuu.

Autojen lisäksi museossa on näytillä muitakin menopelejä, kuten polkupyöriä sekä erilaisia pienoismalleja.

– Muutkin kuin autoharrastajat ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Esimerkiksi pienoismalleista kiinnostuneiden tai tapahtumia järjestämään haluavien kannattaa tutustua toimintaamme. Yhdessä saamme enemmän aikaan, Laurila rohkaisee.

Laura Helin