Vauvat tutustuvat taiteeseen maistellen ja maalaten

Modernin taiteen museo Kuntsin pieni huone täyttyy kiljahduksista, naurusta ja jokelluksesta, kun kahdeksan vauvaa vanhempineen tutustuvat värikkäisiin elementteihin lattialla makoillen.

Käynnissä on Jenni Niemen ohjaama vauvojen värikylpy. Teemana ovat syksyn värit, ja vauvojen aisteja herätellään antamalla heidän tutustua vanhempiensa kanssa eri materiaaleihin.

– Tarkoitus on herätellä eri aisteja tuntojen ja tuoksujen avulla, ja olla läsnä tässä hetkessä, Niemi muistuttaa.

Maistelukelpoisia värejä. Koska vauvat kokeilevat kaikkea uutta maistamalla, haluaa Niemi varmistaa käytettävien materiaalien olevan turvallista syötävää. Hän valmistaa suuren osan käytettävistä maaleista itse aamulla ennen värikylpyä, ja suosii vain turvallisia elintarvikepohjaisia maaleja.

Niemi kuitenkin muistuttaa, ettei värikylvyssä ole tarkoitus syödä lounasta, vaan suosittelee vauvan syöttämistä kotona ennen paikalle saapumista.

Vauvat saavat käsiinsä erilaista tutkittavaa, pallomeren pehmeitä palloja, lämmintä vettä sormille suihkutettavaksi, saippuakuplia ja erilaisia kankaita.

Kun perheen pienimpien päälle laskeutuu värikäs harso, kuuluu riemukkaita kiljahduksia ja vauvojen silmät suurenevat. Alun aistien virittelyn jälkeen on aika siirtyä maalaamaan.

Maalausmateriaaleina värikylvyssä käytetään paperille kaadettavaa porkkanamehua, erivärisiä kiisselimaaleja, jääpalaksi jäädytettyä puolukkaa ja vettä, kuivia linssejä sekä helmisuurimoita. Lapset maalaavat sormin istuen tai makoillen maalauspaperin vieressä aikuisen auttaessa vieressä.

Itkeminen on sallittua. Ryhmä on täynnä erilaisia ääniä. Välillä joku vauvoista ei pidä jostain materiaalista, ja ilmaisee mielipiteensä itkemällä. Muutama vauva ryhtyy itkukuoroon, mutta seuraavan ja hieman kiinnostavamman materiaalin tullessa esiin vauvat jäävät ihmettelemään uutta aistittavaa.

Niemen mielestä pieni itku ei haittaa mitään.

– Itkua ei tarvitse pelätä. Kaikilla lapsilla päivät ovat erilaisia, ja täällä ei itkeminen haittaa, rohkaisee Niemi. Tärkeää on, ettei väkisin tee, jos vauvaa ei huvita osallistua. Silloin voi hyvin vain istua ja katsoa vierestä.

Palkitsevaa, mutta työlästä. Vauvojen värikylpy on peräisin Porin lastenkulttuurikeskuksesta, jonka värikylpyohjaajan kurssin Niemi on käynyt. Vaasassa ei tällä hetkellä järjestetä kurssimuotoisia värikylpyjä, vaikka niitä kovasti toivotaan osallistujien puolesta.

Syksyllä Kuntsilla järjestettävät kolme tunnin mittaista piipahduspajaa täyttyivät ensimmäisenä ilmoittautumispäivänä.

– Värikylvyille on kova kysyntä, ja voi olla, että järjestämme niitä lisää. Toivoisin sitä itsekin, pohtii Niemi.

Ohjaajalle värikylpyjen pitäminen on työlästä, mutta palkitsevaa. Vauvojen väsyessä maalaamiseen voivat vanhemmat poistua vauvan kanssa pesulle omaan tahtiinsa.

Kuivumaan jäävät taideteokset saa hakea myöhemmin kotiinsa. Loppumusiikin soidessa huone tyhjentyy hiljalleen. Paikalta poistuu hieman maalitahraisia, mutta seesteisesti hymyileviä vanhempia vauvojensa kanssa.

Laura Helin

>>>>>>> Stashed changes