Värit mukana kaikessa

Vaasalainen taidemaalari Sirpa Seppelin on asettanut pääkirjaston Teema-käytävään esille uusia, pääosin tänä vuonna valmistuneita akryylimaalauksiaan.

– Näyttelytilan varattuani mietin, pitäisikö tällä kertaa keskittyä johonkin tiettyyn teemaan, kun teokset kerran ovat esillä teemakäytävällä, Seppelin kertoo.

Aihe kiteytyi kiviin luonnossa ja kaupungeissa. Ne tulevat teoksissa esiin erilaisina väri- ja muotosommitelmina.

– Olen aina ollut kiinnostunut kivistä ja tutkinut niitä. Kivissä on lähes maagista pysyvyyden ja ikuisuuden tunnetta, Seppelin kuvaa kiinnostuksen kohdettaan.

Värille alisteinen aihe

Monet näyttelyn teoksista liikkuvat esittävän ja ei-esittävän ilmaisun välimaastossa. Teoksista voi selvästi hahmottaa kivien muotoja, mutta pääosassa ovat kuitenkin värit.

– Taiteessani värit ovat aina olleet lähtökohtana. Maalaan kankaalle suoraan ilman malleja. Tässä näyttelyssä värinkäytössä on vähän surrealististakin tunnelmaa, Seppelin sanoo.

Seppelin työskenteli pitkään pianopedagogina. Musiikki ja kuvataide ja erityisesti värit ovat aina olleet hänelle selvästi yhteydessä toisiinsa.

– Kuulen eri sävellajit väreinä, kuten myös numerot ja kirjaimet. Värit ovat oikeastaan elämässäni aivan kaikessa mukana, Seppelin kertoo.

Musiikki ja abstrakti taide

Maalatessaan Seppelin ei juurikaan kuuntele musiikkia.

– Koska musiikki voi antaa minulle hyvin isojakin väri-impulsseja, en kuuntele esimerkiksi klassista musiikkia maalatessani. Siinä tapahtuu liian paljon, se vie liikaa huomiota, Seppelin tarkentaa.

Välillä musiikki kuitenkin auttaa pääsemään hyvään maalausvireeseen.

– Aloittaessani työskentelyn voin kuunnella jotain staattista, yksinkertaista ja ehkä rentouttavaakin musiikkia. Sillä pääsee hyvin alkuun, Seppelin sanoo.

Pianonopettajana toimiessaan hän huomasi varsin mielenkiintoisen musiikkiin ja kuvataiteeseen liittyvän seikan.

– Monet musiikinopettajakollegani ja myös muut muusikot ovat usein kiinnostuneita juuri abstraktista kuvataiteesta. En tiedä miksi näin on, mutta sen havainnon olen tehnyt, Seppelin kertoo.

Sirpa Seppelinin näyttely ”Kiviä ja kaupunkeja” Vaasan pääkirjaston Teema-käytävällä 27.9. asti.

Pia Timberg