Vapaaehtoisuus lisää onnellisuutta

Vapaaehtoinen vaatteiden ja astioiden järjestelyyn, palvelevan puhelimen päivystäjäksi, striimaaja seurakunnan tilaisuuksiin. Tässä muutamia esimerkkejä Vaasan suomalaisen seurakunnan avoinna olevista vapaaehtoistyön tehtävistä, joita löytyy valtakunnallisesti vapaaehtoistyö.fi-palvelusta.

– Vapaaehtoistyö lisää tutkitusti onnellisuutta. Täsmällistä selitystä sille on vaikea antaa, mutta yhteyttä on selitetty sillä, että muiden auttaminen tuottaa tunneperäisen palkinnon, mikä ilmenee onnellisuutena, Johanna Yli-Opas Vaasan seurakuntayhtymästä kertoo.

Yli-Opas on vastikään aloittanut vapaaehtoistyön projektityötekijänä.

– Tarkoitus on kehittää diakoniaan liittyvää vapaaehtoistyötä, mutta näen, että kehitettävää on paljon laajemmin esimerkiksi monissa kirkon tapahtumissa, erilaisissa ylläpitotöissä tai verkossakin.

Talkoita ja tempauksia

Yli-Opas toivoo saavansa etenkin miehiä aiempaa enemmän mukaan.

– Kirkon vapaaehtoistyön tehtävät ovat perinteisesti suosineet naisille tyypillisiä töitä kuten kahvitilaisuuksien järjestämistä. Seurakunnassa olisi miehillekin sopivia tehtäviä, joita kaikkia ei vain vielä ole osattu tuotteistaa vapaaehtoistoiminnaksi.

Tällaisia ovat esimerkiksi leirikeskusten pihatyöt, syys- ja kevättalkoot tai viime lauantaina järjestetty renkaidenvaihtotempaus.

– Tempaus ylitti odotukset. Päivän aikana vaihdettiin renkaita tauotta lähes kolmeenkymmeneen autoon. Tulijoita olisi ollut paljon enemmänkin ja jouduimme laittamaan lapun luukulle jo pari tuntia ennen tapahtuman päättymistä.

Tapahtuman tuotot menevät Yhteisvastuukeräyksen kautta yksinäisten vanhusten auttamiseen.

Erikokoisia tehtäviä

Vapaaehtoistoimintaan voi osallistua monin tavoin.

– Tarvitaan erikokoisia tehtäviä, sekä lyhyitä ja pidempikestoisia. Esimerkiksi eläkeläiset voivat usein sitoutua pitkäksikin aikaa, mutta työikäiset taas vaikka vain yhteen tapahtumaan vuodessa, Yli-Opas kertoo.

Samoin tarvitaan sekä helppoja että vaativampiakin ja eri-ikäisille soveltuvia tehtäviä.

– Ne suunnitellaan yhdessä kirkon työntekijöiden kanssa ja usein laaditaan myös vapaaehtoistyön sopimus, jossa määritellään tehtävään liittyvät odotukset, vastuut ja velvollisuudet. Vapaaehtoisemme on myös vakuutettu tapaturman varalta.

Kiittäminen on tärkeä osa vapaaehtoisuustoimintaa.

– On monenlaisia tapoja kiittää. Esimerkiksi leirikeskusten talkoiden yhteyteen suunnittelen saunomista ja yhdessäoloa. Perinteisesti on vuosittain järjestetty vapaaehtoisten kiitosjuhla.

Yli-Opas vinkkaa ottamaan häneen suoraan yhteyttä, mikäli vapaaehtoistyö Vaasan suomalaisen seurakunnan piirissä kiinnostaa ja valmiista tehtävistä mikään ei tunnu ihan omalta.

– Valtakunnallisella sivustolla on paljon erilaisia ja myös muiden kuin seurakuntien tarjoamia tehtäviä. Se että löytää oman paikkansa tehdä hyvää, luo paitsi onnellisuutta myös merkityksellisyyttä elämään, Yli-Opas kertoo.

Pia Timberg