Uutiset

Vanhojen lelujen nostalgiaa Vähänkyrön kotiseutumuseossa

Vähänkyrön kotiseutumuseolla on esillä vanhojen lelujen näyttely. Annikki Rautamäki, Esa Manninen ja Hannu Härö ihailevat entisaikojen käsityötaitoja. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

Vähänkyrön kotiseutumuseo sijaitsee kirkon pihapiirissä Kyrönjoen äärellä. Vanhassa lainamakasiinissa toimivassa museossa vietettiin kesäkuussa uuden lelunäyttelyn avajaisia.

Näyttelyssä on esillä leluja viime vuosisadan alusta 1960-luvulle.

– Näyttelyssä on vieraillut jo kymmenittäin kävijöitä, ja se on kiinnostanut erityisesti aikuisväkeä. Monelle aikuiselle vierailu museolla on ollut nostalginen kokemus, sillä vanhat lelut herättävät muistoja omasta lapsuudesta, kertovat Hannu Härö ja Annikki Rautamäki Vähäkyrö-Seurasta.

Lelunäyttely on avoinna 12. elokuuta asti. Idea näyttelyyn lähti siitä, että Vähäkyrö-Seura sai perikunnalta lahjoituksen, jossa oli mukana hienoja leikkikaluja.

– Halusimme ehdottomasti saada niitä esille. Tulevasta näyttelystä oli aiemmin juttu paikallislehdessä, ja saimme näyttelyyn myös lainaksi vanhoja leluja, joita lukijat olivat löytäneet vinteiltään ja varastoistaan, kertoo näyttelyn oppaana toimiva Esa Manninen.

Rautamäki tuntee näyttelyn leluihin liittyviä mielenkiintoisia tarinoita. Esillä on muun muassa autoja, nukkeja ja nukenrattaita. Seudun pläkkyriperinnettä kuvaavat kaffiastiasto ja kalipili eli peltinen helistin.

– Näyttelyn lelut kertovat paljon entisaikojen käsityötaidoista. Vanha pingviini esimerkiksi on pikkutytön, joka antoi leikkieläimelleen nimeksi Pinkkihiiri. Esillä on myös vaaleanvihertävä puusohva, jonka tytön serkkupoika teki myöhemmin Pinkkihiirelle.

– Näyttelyssä on mukana myös leluja, jotka on tehty lapsille, joiden isät olivat kaatuneet sodassa. Pieni silitysrauta lienee puolestaan kuulunut lelun omistajan äidille, joka oli syntynyt vuonna 1916, Rautamäki jatkaa.

Vähänkyrön kotiseutumuseo on auki tiistaista lauantaihin kello 12–17 ja sunnuntaisin kello 12–15. Maanantaisin museo on suljettu. Museoon on pieni sisäänpääsymaksu, mutta alle 12-vuotiaille näyttely on ilmainen.

– Vaihtuvat teemanäyttelyt ovat tuoneet piristystä kotiseutumuseolle. Kokonaisuudessaan museo tarjoaa laajan katsauksen Vähänkyrön historiaan ja entisajan elämään.

– Vähäkyröläisten yritteliäisyys näkyy muun muassa vanhoissa Helanderin suutarin työkaluissa ja Kone- ja Pelti Oy:n astioissa, tietää Härö.

Vähässäkyrössä vietetään myös perinteistä Vähäkyrö-viikkoa 23.–28. heinäkuuta.

– Maanantaina kello 17 on Merikaarrossa osuusmyllyn siivoustalkoot, jossa tarjoamme talkookahvit. Tiistaina teemme pyöräilyretken Ristimäen muinaishaudalle Perkiöön, jonne lähtö on Savilahti-talon pihasta kello 18.

– Vähäkyrö-Seura on mukana myös Tervajoen Köpingin markkinoilla, vinkkaa Rautamäki.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka