Vanhempainyhdistys voi tarjota paljon iloa koululaisille

Nummen koulun vanhempainyhdistys on toiminut vuodesta 2009. Vanhempaintoiminta on yhdessä tekemistä ja vaikuttamista. Yhdistyksen tavoitteena on toimia koulun kaikkien lasten hyväksi lisäämällä lasten hyvinvointia ja viihtyvyyttä koulussa, sekä tukea koulun henkilökuntaa heidän työssään.

Päivi Hällfors, 46 v, kolmen lapsen äiti, on toiminut nummen koulun vanhempainyhdistyksen aktiivisena jäsenenä jo kahdeksan vuotta. Näistä vuosista seitsemänä hän on ollut yhdistyksen puheenjohtajana.

– Päädyin luonnollisena jatkumona päiväkodin vanhempaintoimikunnasta koulun vanhempaintoimikuntaan erään päiväkodin äidin innoittamana. Sillä tiellä olen vieläkin, Hällfors kertoo.

Nummen koulun vanhempainyhdistyksessä on vuosien varrella ollut keskimäärin viisi aktiivijäsentä.

– Yhdistyksellä on puheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja. Muuten emme ole koskaan erotelleet vastuualueita. Jokainen on saanut osallistua omien voimavarojensa ja vahvuuksiensa mukaan, Hällfors kertoo.

Toiminnan ydin

Hällforsin mukaan vanhempaintoimikunta on pyrkinyt mahdollistamaan sellaisia asioita, joihin koulun määrärahat eivät riitä.

– Olemme hankkineet lapsille esimerkiksi välituntivälineitä, kuulokkeita sekä xylitol-pastilleja. Vuosittain olemme myös tukeneet luokkia luokkaretkissä ja muistaneet kiva kaveri -stipendillä jokaisesta luokasta kahta oppilasta, Hällfors kertoo.

Hällfors kertoo yhdistyksen toimineen aina rennossa ilmapiirissä. Kokouksia ja tapahtumia on järjestetty harvakseltaan sillä periaatteella, ettei toiminnasta muodostuisi pakollista suorittamista.

– Kokouksiin on aina voinut mennä voimallisena tai voimattomana. Yhdessä on aina lähdetty nauraen kotiin, Hällfors hymyilee.

– Yhdessä tekemisen ilo ja yhteisen hyvän aikaan saaminen ovat niitä asioita, jotka ovat vapaaehtoistyössä parasta, Hällfors jatkaa.

Parhaat muistot

Hällforsin muistoissa mieleenpainuvimpana hetkenä vuosien varrelta nousee grillaustapahtuma koulun lähimaastossa.

– Kutsuimme perheet lähiliikunta-alueelle tekemään yhdessä ei yhtään mitään. Tuon tapahtuman myötä myös yhdistyksessä havahduimme ajattelemaan sitä, että riitämme juuri sellaisena kuin olemme, Hällfors summaa.

Hällforsin aika Nummen koulun vanhempainyhdistyksessä on päättymässä ja mielessä on haikeutta.

– Näin kauan yhdistyksessä toimineena lopettaminen on tietysti hieman haikeaa. Toki siihen liittyy myös samalla koko perheen yhteistyön päättyminen tutun ja turvallisen alakoulun kanssa, jonka läpi kolme lasta on kulkenut. Kiitollinen mieli on kuitenkin ehkä päällimmäisin, Hällfors hymyilee.

Yhdistyksen toiminnan jatko huolestuttaa, koska uusien vanhempien mukaan saaminen on ollut vuosi vuodelta vaikeampaa.

– Toivon, että vanhempia riittää tulevaisuudessakin jatkamaan työtä yhteisen hyvän vuoksi. Yhdistyksen pohja on vakaa ja monenlaista iloa voisi vielä tulevaisuudessakin tuottaa sekä lapsille että aikuisille ilman suurempia ponnisteluita, Hällfors toteaa.

Susanna Vase