Vanhat miekkailutaidot tuodaan nykyaikaan

Historiallisessa miekkailussa vuosisatojen takaiset eurooppalaiset taistelutaidot heräävät uudelleen henkiin.

Vaasan Miekkailijat ry:n valmentajan Hertta Herrosen mielestä on kiehtovaa harjoitella samoja taitoja, joita on käytetty oikeissa taistelutilanteissa joskus kauan sitten.

– Historiallinen aspekti on todella mielenkiintoinen. Saa kokeilla ammoisina aikoina keksittyjä tekniikoita ja katsoa, miten ne toimivat.

Herronen on harrastanut historiallista miekkailua kuusi vuotta. Hän kuvailee lajia hauskaksi, urheilulliseksi ja monipuoliseksi. Halutessaan voi osallistua myös kilpailuihin.

HEMA

Historiallinen miekkailu tunnetaan myös nimellä HEMA, joka tulee sanoista Historical European martial arts. Lajin harjoitukset perustuvat vanhoihin manuskripteihin ja niiden tulkintoihin.

Herronen kertoo manuskriptien olevan oppaita, joihin on koottu eurooppalaisten miekkailumestareiden tietämystä lajista.

– Niissä käydään läpi tekniikka tekniikalta todella yksityiskohtaisesti, hän sanoo.

Tällä hetkellä seurassa harjoitellaan italialaista ja saksalaista pitkämiekkaa muun muassa 1300- ja 1400-luvuilta peräisin olevien Fiore dei Liberi ja Liechtenauer -oppien pohjalta. Tikari on tauolla koronatilanteen vuoksi.

– Olemme nyt harrastaneet pelkästään pitkämiekkaa, koska tikaritekniikoissa ollaan niin paljon lähikontaktissa. Katsotaan sitten myöhemmin syksyllä tai joulun jälkeen, miten tämä tilanne tästä kehittyy.

Miekkana käytetään usein Feder-harjoitusmiekkaa, jonka kärki on rullattu pyöreäksi. Aloittelijat harjoittelevat muovimiekoilla, kunnes niiden käsittely luontuu turvallisesti. Miekan voi hankkia valmiina tai mittatyönä.

Lajissa pukeudutaan kauttaaltaan asianmukaisiin suojavarusteisiin, jotka kestävät kovia lyöntejä ja iskuja.

– Kaulan edessä on periaatteessa kolmikerroksinen suoja. Kaikista haavoittuvimmat kohdat on suojattu kunnolla, ettei kävisi mitään, Herronen kertoo.

Syksyn suunnitelmia

Vaasan Miekkailijat etsii parhaillaan omia harjoitustiloja. Treenejä pidetään nyt toistaiseksi Onkilahden yhtenäiskoululla. Syksyllä on luvassa pitkänmiekan alkeiskurssi ja mahdollisesti lastenkurssi.

– Laitamme lapsille suojavarusteet päälle ja annamme heille vaahtomuovimiekat. Saavat sitten sydämensä kyllyydestä juosta ja miekkailla.

Seura on suunnitellut miekkailuturnausten järjestämistä yhdessä Seinäjoen ja Pietarsaaren sisarseurojen kanssa. Vuoden aikana on tarkoitus pitää yhteensä kolme turnausta, yksi kussakin kaupungissa.

– Me haluaisimme pitää ensimmäiset kisat nyt syksyllä, mutta katsotaan, miten tämä koronatilanne sallii tällaisia kokoontumisia, Herronen toteaa.

Elisa Siikonen