Valmennus on aikuisten harrastus

Viime keskiviikkona Elisa Stadionilla pyörähti käyntiin Junnuliigan toinen viikko. Lämmin kesäilma ja pilvetön taivas tekivät tapahtumasta aurinkoisen myös tunnelmaltaan.

Kuumasta lämpötilasta johtuen otteluissa nähtiin pelaajavaihtoja tiuhaan tahtiin.

Mukana olevien joukkueiden valmentajilla pitää olla pelisilmää muunkin kuin jalkapallon suhteen. Junnuliigassa tärkeää on, että lapset pitävät hauskaa ja saavat uusia kavereita.

Junnuliiga on mukana pelaaville lapsille yksi viikon kohokohdista. Lasten hyväntuulisuus tarttuu myös muihin perheenjäseniin. Joukkueissa vaikuttaa paljon pelaajien vanhempia.

 

Valmentajat valmentavat

 

VPS:n toiminnassa mukana oleva Markku Elo valmentaa Junnuliigassa pelaavan Gerbyn alueen 13-14 -syntyneitä poikia. Hän on tullut mukaan, sillä hänen kaksi poikaansa ovat mukana seuran junioritoiminnassa.

– Lähdin mukaan, kun vanhempi poikani ilmoittautui Junnuliigaan pelaamaan. Olisiko tämä jo neljäs vai peräti viides vuoteni valmentamassa, Elo pohtii.

Vuosi on lähtenyt Elon mukaan käyntiin mallikkaasti. Erityisen tyytyväinen hän on ollut siihen, kuinka paljon poikia on ilmoittautunut mukaan. Elo kertoo, ettei valmentajien ole tarvinnut huolehtia järjestelyistä, vaan he ovat voineet keskittyä valmentamiseen.

Valmentajat ovat saaneet tarvittavan ohjeistuksen kaikkeen aina pandemia-ajan turvallisuudesta lähtien.

 

Perheen yhteistä aikaa

 

Elo kertoo, että valmentajista monet ovat pelaajien vanhempia. Junnuliigassa valmentaminen ei ole suuri aikasyöppö, sillä pesti vie aikaa keskiviikkoisten tapahtumien verran.

Mukana oleminen on Elolle mielekästä puuhaa. Hän lisää, että valmentaminen on aikuisille harrastus siinä missä pelaaminen lapsille.

Kun hyvässä hengessä tehdään, palautekin on sen mukaista. Elo kertoo, että vanhemmat ovat osoittaneet arvostavansa hänen panostaan lasten jalkapalloharrastusta kohtaan.

Hänestä valmentajan pestissä parasta on huomata, kuinka lapset ystävystyvät ja joukkuehenki kasvaa. – Ja siinä sivussa on hauskaa nähdä, että heidän pelaamisen tasonsa paranee, Elo naurahtaa.

 

Juuso Lindberg