Uutiset

Valkoinen sinisorsa ihmetyttää vaasalaisia

Hovioikeuden altaassa uiskentelee valkoinen sinisorsa. Se kummastuttaa kaupunkilaisia, vaikka lintuharrastajien pulssia se ei pahemmin nosta. Linnuilla on värivikoja tämän tästä. Kuva: Heikki Hongisto
  • Vaasa

Valkoinen sinisorsa uiskenteli viime viikolla Hovioikeuden altaassa Vaasassa. Sen bongasi ja kuvasi elämänsä luonnossa liikkunut Heikki Hongisto. Mies ei ole aikaisemmin moista nähnyt eikä kuullut.

– Siellä se on aina vaan, jos joku haluaa käydä katsomassa. Kävin juuri tarkistamassa, Hongisto soitti Ikkunan toimitukseen perjantaina.

Hän on aikoinaan sorsastanut Vimpelissä ja käynyt teerimetsällä pohjoisessa, mutta osoittelee nykyään lintuja pelkästään kameralla. Luonnossa hän liikkuu paljon, mutta valkoista sorsaa hän ei ole aikaisemmin nähnyt.

– Enkä ole sellaisesta kuullut. Ottamani kuva näytettiin myös Ylen Pohjanmaan uutisissa ja sinne Ikkunaan sen myös lähetin, Hongisto kertoo.

Kamera valmiina

Hongisto on mukana eläkeläisten valokuvauskerhossa ja siksi pitää kameraa kaulassa kävelyretkillään. Nyt kohde, eli sorsa löytyi kuitenkin pian, sillä mies asuu lähellä rantaa.

– Ajattelin ensin, että mitä saakeli. Piti oikein hieraista silmiä monta kertaa, Hongisto kertoi näkemästään.

Hänen kävelyreittiinsä kuuluu myös Onkilahti, jossa on paljon lintuja. Raippaluodossa hän käy usein.

– Luonnossa saa olla oma itsensä. Ihmisille pitää aina esittää jotain, mutta luonnolle voi olla oma itsensä. Luonnossa on oma kauneutensa, jokaisessa kasvissa ja eläimessä. Kaikessa, Hongisto filosofoi.

Ei hätkähdytä

Pitkäaikainen lintuharrastaja ja Merenkurkun lintutieteellisen yhdistyksen jäsen Jouni Kannonlahti ei kuitenkaan ryntää suin päin Hovioikeuden altaalle.

– Sinisorsilla on värivikaisia yksilöitä, välillä mustia ja välillä valkoisia. Ei se niin hätkähdyttävä ihme ole. Ennemminkin ihmettelen, että se on värinsä puolesta vielä hengissä, Kannonlahti toteaa.

Tällä hän viittaa siihen, että valkoinen väri ei suojaa sorsaa sen vihollisilta. Paremminkin tekee siitä otollisen ja hyvin näkyvän saalistuskohteen.

Valkoinen rastas

Kannonlahti muistaa, että valkoselkäinen sorsa bongattiin muutama vuosi sitten myös Raippaluodon Svedjehamnissa Tornien taistossa ja hän itse on nähnyt useita lähes mustia sorsia Ratinan rannassa Tampereella.

– Tosin hetkeen ei ole kuullut noin valkoisesta sorsasta kuin nyt Hovioikeuden altaassa uiskentelee. Olen nähnyt siitä kuvan ja bongannut sen autosta Vaskiluodon sillalta ohi ajaessani, Kannonlahti kertoo.

Linnuilla esiintyy Kannonlahden mukaan väripoikkeamia tämän tästä. Se vaikeuttaa joskus lajin tunnistamisessa. Vaasassa on löydetty aikoinaan myös puhtaan valkoinen räkättirastas.

– Se oli onneksi vielä poikanen ja vanhempiensa hoivassa, joten oli helppo päätellä, mikä rastaslaji oli kyseessä, Kannonlahti muistelee.

Vesa Koivumäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka