Välitä vedestä ja vähennä arjen kemikaalikuormaa

Tänä vuonna maailman vesipäivässä teemana oli veden arvostaminen. Vedellä on korvaamaton merkitys terveydelle, ruualle, ympäristölle ja taloudelle ja vesipäivänä herätettiin keskustelua globaalin vesiongelman ratkaisemiseksi.

Vedellä ja vesistöjen hyvinvoinnilla on suuri vaikutus myös vaasalaisten elämään. Meri on vahvasti läsnä uimarannoilla, kalastuksessa, veneilyssä ja mökkeilyssä sekä kevyen liikenteen rantareiteillä.

– Vaasan sijainti meren välittömässä läheisyydessä tarjoaa hyvät puitteet moneen virkistyskäyttöön. Jos vesistöjen kunnosta ei pidetä huolta, se vaikuttaa moniin toimiin, kertoo Påttin jätevedenpuhdistamon käyttöpäällikkö Milla Vesala.

Huolehdi kierrätyksestä

Jokainen vaasalainen voi vaikuttaa arjen toimillaan suoraan vesistöjen hyvinvointiin.

– On tärkeää muistaa, että viemäriin johdetaan vain sinne kuuluvia jätevesiä ja vessakäynneillä wc-pyttyyn laitetaan vain sitä itseään ja vessapaperia, ohjeistaa Vesala.

Kotitalouksien lääkkeet, maalit ja muut ongelmajätteet toimitetaan omiin kierrätyspisteisiinsä.

– Puhdistusprosessin pyörteissä poistamme jatkuvasti muun muassa siteitä, vanupuikkoja, rättejä, kondomeja ja muita pientavaroita. Nämä eivät kuulu viemäriin, toteaa Vesala.

Autoilu kärjessä

Vaasan Veden toimitusjohtaja Irma Hyry kannustaa vähentämään arjen kemikaalikuormaa tai valitsemaan biohajoavia kemikaaleja.

– Hyvänä esimerkkinä on lihaskipugeeli, joka sisältää ympäristölle haitallisia aineita. Kipugeelien sijaan voi käyttää suihketta ja kun valitsee lisäksi ponnekaasuttoman tuotteen, se vähentää entisestään ympäristökuormitusta, sanoo Hyry.

– Kuormaa vesistöihin tulee myös mikromuoveista ja tekokuituvaatteista. Puhumattakaan autoilusta, jota me kaikki pystymme vähentämään, hän lisää.

Raija Koivisto