Vaihtuuko liikennevalo todella nappia painamalla?

Jokainen on joskus odottanut suojatien liikennevaloissa valon vaihtumista vihreään. Aika kuluu ja valo ei tunnu vaihtuvan, vaikka kuinka painaisi liikennevalotolpassa olevaa jalankulkijoille tarkoitettua nappulaa.

Vaasan Ikkuna selvitti mikä on näiden nappuloiden virka, ja toimivatko ne ylipäänsä? Entä millä perusteella napin paikka määräytyy, ja miksei niitä ole asennettu kaikkiin liikennevaloihin?

Kerta riittää. Vaasan kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Pertti Hällilän mukaan painikkeet kyllä toimivat ja edesauttavat vihreiden valojen vaihtumista.

Napin toistuvalla painelulla ei hänen mukaansa ole mahdollista nopeuttaa valon vaihtumista vihreään, sillä se ei kerää tietoa painallusten määrästä. Napin painallus toisella puolella suojatietä riittää sytyttämään merkkivalon kaikkiin risteyksen painikkeisiin.

Ydinkeskustan liikennevaloista ei nappeja juuri löydy. Hällilä tietää tämän johtuvan siitä, että keskustan vilkkaimpien liikennevalojen toiminta on kello-ohjattua. Valot vaihtuvat automaattisesti vuoroin kullekin.

Napit matalalla. Kaupungin reuna-alueilta painikkeita löytyy enemmän. Siellä niitä kannattaa Hällilän mukaan myös hyödyntää.

– Hiljaisessa paikassa napin tehtävä on pyytää vihreä valo ja nopeuttaa sen vaihtumista. Hiljaisimpana iltana valo ei vaihdu välttämättä ollenkaan, mikäli jalankulkija ei nappulaa painamalla varaa omaa vuoroaan, Hällilä kertoo.

Ihmetystä saattaa herättää myös napin korkeus: toisinaan se tuntuu olevan niin matalalla, että esimerkiksi pyörän selästä siihen on hankala yltää. Pyöräilijä saattaakin joutua kurkottamaan tai laskeutumaan satulasta yltääkseen painikkeeseen.

Tässä tilanteessa pyöräilijä joutuu tyytymään kohtaloonsa, sillä painikkeen korkeus on Hällilän mukaan standardisoitu. Niiden paikka on tarkoin määritelty liikennevalojen piirustuksiin jo suunnitteluvaiheessa.

Tehokasta seurantaa. Hällilä uskoo Vaasan kaupungin painikkeiden olevan hyvässä kunnossa. Vapaudentien ja Palosaarentien rikkinäisistä nappuloista hän on saanut Palosaaren liikenneillassa palautetta. Ne on palautteen tiimoilta hänen mukaansa jo korjattu.

– Vaasan tilanne on liikennevalojen huollon kannalta hyvä. Kaupungilla on valoja varten oma huolto-organisaatio, ja huollon seuraamisesta on vastaamassa oma sähköinsinööri.

Tarvittaessa myös Hällilä vie valojen toimintaa koskevaa palautetta eteenpäin.

Meiju Pykäri

>>>>>>> Stashed changes