Vaasassa kilpailtiin roskien keruulla Itämeren puolesta

Vaasassa kilpailtiin hyvän asian puolesta, kun Itämeripäivän kunniaksi aloitettiin roskienkeräyskilpailu. Kilpailu päättyi pari viikkoa sitten ja voittajat julistettiin palkintojenjakotilaisuudessa kunnostetulla Rantalaiturilla Vaasan sisäsatamassa, Pohjanmaan museon takana viime perjantaina.

Kilpailuun otti osaa talkoohengessä toistakymmentä yritystä ja yksityishenkilöä.

Kilpailun järjesti CERM-hanke yhdessä Pidä saaristo siisistinä- ja siisti Biitsi – Snygg Beach -ohjelmien kanssa. Heidän tavoitteenaan on edistää kiertotaloutta ja kestävää kehitystä Pohjanmaalla.

– Kilpailun myötä halusimme saada ihmiset vähentämään roskaamista ja muovijätteen joutumasta mereen tai vahingoittamaan saaria. Vaasan saaristo ja Merenkurkku on niin ainutlaatuista aluetta, sen lisäksi melkein kaikki liikkuvat merellä tavalla tai toisella täällä, olisi siis tärkeää, että pidetään huolta meidän merestämme, Göran Östberg, CERM-hankkeen kiertotalousalan projektipäällikkö sanoo.

Hauskin palkittiin

Kilpailun raati valitsi kilpailun omia aihetunnisteita, #eiroskamerellevaasa ja #siistibiitsi, käyttäneiden henkilöiden julkaisuista hauskimmat, jotka palkittiin. Pääpalkintona oli Polarfilen herkkulaatikko.

– Voittajakuva oli erittäin hauska ja se oli helppo valita voittajaksi. Siinä on kaksi naishenkilöä, jotka ovat löytäneet mielenkiintoisen roskan, jos näin voisi sanoa, Österberg nauraa.

Kilpailun voittajaksi valittiin työporukka Fimlabista. He viettivät yrityksen tyky-päivää kiertäen veneellä saaristossa ja keräten roskia.

– Löysimme vanhat ja kulahtaneet bokserit pieneltä saarelta, joten totta kai niitä piti kuvassa ihmetellä, Marianne Hammarström kertoo.

Hän on häkeltynyt, mutta iloinen palkinnon voitosta.

– Meillä on kaikilla ihana fiilis voitosta, emme olisi voineet kuvitella tätä, Hammarström sanoo.

Itämeren kunniaksi

Östberg on iloinen, sillä tempauksen myötä roskia merestä ja rannoilta siivottiin useita säkillisiä sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien perusteella. Hän haluaakin siksi kiittää kaikkia osallistujia, jotka ovat tehneet töitä tärkeän asian eteen ja paneutuneet asiaan.

– Minulle itselleni Itämeripäivä on todella tärkeä. Monet luulevat, että roskaaminen on vain isojen valtamerten ongelma, mutta roskaamista tapahtuu myös täällä, Österberg selvittää.

– Etenkin tänä syksynä sinilevää on tullut tosi paljon näihin mataliin vesiin, ja se on suuri ongelma. Lisäksi meillä on maailmanperintökohdekin, joten saa pilata tätä, hän jatkaa.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä Itämeren kunniaksi, jota on vietetty viime vuodesta alkaen elokuun viimeisenä torstaina.

Juhlan tavoitteena on innostaa nauttimaan Itämerestä, tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi, sekä lisätä ihmisten tietoisuutta meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

– Muovi on hyvä asia, mutta se pitäisi laittaa oikeaan paikkaan, ei mereen. Varmasti järjestämme jatkossakin tällaisia tempauksia, jos niistä on hyötyä, Österberg päättää.

Emilia Kovanen