Vaasassa alkoi puistokätköjen seikkailu

Vaasan viheralueyksikkö on kätkenyt Vaasassa kymmeneen eri puistoon laatikon, joista jokaisesta löytyy tehtäviä ja vinkkejä pihapeleihin ja -leikkeihin. Puistojen kätköt -laatikot on sisustettu lasten saduista sekä tv-ohjelmista tutuilla satuhahmoilla ja -maisemilla.

Viheralueyksikön viheraluehortonomi Leila Roinisen mukaan laatikoissa on paljon katsottavaa, tutkittavaa ja ihasteltavaa.

– Jokaisen laatikon alla on kyltti, jossa kerrotaan kyseisen laatikon leikki tai peli. Kun käy kokeilemassa kaikki laatikot läpi, on mahdollisuus osallistua nettilomakkeen kautta kilpailuun, Palkintona voi voittaa lahjakortin, joka tarjoaa päiväksi kivaa perheelle Aava Kertun Kotitilalle.

Koko perheen voimin

Sosiaali- ja terveystoimen varhaisen tuen perhetyön yksikkö on ollut vahvasti mukana projektissa. He ovat pyrkineet toteuttamaan matalan kynnyksen puuhia, joita voisi lähteä tekemään lähistölle yhdessä koko perheen voimin.

– He halusivat toteuttaa perheille mukavaa tekemistä ja toimintaa tällaisena aikana kuin korona on. Yksikkö myös lahjoitti kilpailun lahjakortin, Roininen sanoo.

Perheohjaaja Terhi Silvendoin kommentoi Vaasan kaupungin tiedotteessa, että positiiviset kokemukset ovat tärkeitä näinä poikkeuksellisina aikoina.

– Tutkimusten mukaan luonnossa vietetty aika parantaa lasten ja perheiden hyvinvointia sekä vahvistaa perheiden yhtenäisyyttä, hän sanoo.

Laatikoita on pyritty ripottelemaan ympäri Vaasaa erilaisiin puistoihin ja leikkialueille. Laatikoita löytyy esimerkiksi Rajametsänpuiston, Länsiniityn ja Thölberginkadun leikkialueilta, Paukkulanpuistosta ja Hietalahden Villalta.

– Vaasan kaupungin sivuilta löytyvän nettilomakkeen kautta on mahdollista katsoa karttaa, jossa on laatikoiden tarkemmat sijainnit. Sitten vain kyseiseen puistoon etsimään kätköä, Roininen kannustaa.

Kartan kätköille on mahdollistanut Vaasan kaupungin paikkatietopalvelut.

Avovangit tekijöinä

Laatikoiden tekijöinä ja ideoijina ovat toimineet Vaasan vankilan avovangit yhdessä vastaavan työnjohtajansa Joni Paason kanssa. Laatikoita on suunniteltu viheralueyksikön toimesta yhdessä avovankien kanssa jo ennen koronaa, mutta koronan myötä rattaat laitettiin toden teolla rullaamaan.

– Tilanne on se, että kotikulmien lapsille täytyy saada enemmän tekemistä. Mikäs sen parempi kuin kokeilla uusia leikkejä tai tuoda takaisin vanhat pihaleikit, kuten kymmenen tikkua laudalla. Monet nykyajan lapset eivät tiedä entisaikojen pihaleikeistä mitään, Roininen pohtii.

Roininen kertoo, että samantyyppinen tempaus on ollut myös pari vuotta sitten, jolloin osallistujia oli kuukauden aikana muutamia satoja. Nyt kätköille toivotaan ja odotetaan entistä enemmän väkeä.

– Viimeksi osallistumisaikaa oli kuukauden verran, mutta nyt osallistua voi aina heinäkuun viimeiseen päivään saakka. Lisäksi kätköt ovat eri paikoissa kuin viime kerralla, Roininen lisää.

Puistojen kätköt –tempauksella halutaan myös tutustuttaa vaasalaiset oman kaupungin puistotarjontaan.

– Monet olivat viime kerralla yllättyneitä siitä, että Vaasassa on näin paljon erilaisia puistoja, joista he eivät olleet tienneet mitään eivätkä siksi olleet koskaan käyneet, Roininen sanoo.

Emilia Kovanen