Uutiset

Vaasan väen tarinoita tallessa vuosien takaa

Toimittajat Kari Tyni (oik.) ja Omes Salminen ovat haastatelleet Vaasan väkeä vuosina 1982 ja 1995. Toimittaja Maisa Kannonmaa on nyt purkanut haastattelunauhat ja koonnut niistä tarinoita. Kuvat: Seppo Mattila
  • Vaasa

Oottako kuullu, millaisia juttuja Vaasa-lehden työntekijät muistavat päätoimittajastaan Vaasan Jaakoosta eli Jaakko Oskari Ikolasta? Ja mitä muuta lehtitalon väki näki ja kuuli työvuosiensa varrella.

Nyt näitä tarinoita voi kuunnella, kun Vaasan Jaakoon Säätiö julkaisee kuulokuvia Vaasan väen vaiheista vuosikymmenten takaa. Äänitykset ovat peräisin haastatteluista vuosilta 1982 ja 1995. Haastateltavina on ollut yli 60 Vaasa Oy:n työntekijää eri ammateista.

Haastatteluista on koostettu videoita, joita voi katsella ja kuunnella Vaasan Jaakoon kotisivulla osoitteessa www.vaasanjaakkoo.fi

Setelipaino lehtitalossa. Ensimmäiset kolme videota keskittyvät vanhempaan historiaan, mm. sotavuosiin.

Kukapa enää muistaa, että talvisodan aikana Vaasa-lehden kirjapainossa toimi Suomen Pankin setelipaino. Sen takia taloon tulijat tarkistettiin mennen tullen. Nykylukija voi hämmästellä sitäkin, miten aikanaan hankittiin uutinen siitä, kun liittoutuneiden joukot lähestyivät Berliiniä.

Vaasan Jaakoosta henkilökunta kertoi mielellään omakohtaisia muistoja. Kerran latomossa odotettiin Jaakoon pakinaa ja joku kävi päätoimittajan ovella hoputtamassa. Kun pakina vihdoin valmistui, siinä luki: Oottako kuullu, mistä saisi vähän tupakkia?

Persoonia töissä. Monta hauskaa juttua irtoaa myös muista persoonallisista työkavereista.

Naurua piisasi silloinkin, kun konttorin väki oli tilannut Itikasta Seinäjoelta kuorman makkaraa. Ja Sputnikin lentoa keräännyttiin katsomaan lehtitalon eteen Pitkällekadulle, jossa Laika-koiran kohtaloa pohdittiin porukalla. Vuosi oli tuolloin 1957.

Vaasa-lehden ja myöhemmin Pohjalaisen väkeä ovat aikanaan haastatelleet toimittajat Kari Tyni ja Omes Salminen. Nauhoitukset on nyt purkanut toimittaja Maisa Kannonmaa ja videon teknisestä toteutuksesta vastaa Niko Siltaloppi Siltaloppimediasta.

Videoita on tässä vaiheessa nähtävissä kolme, mutta jatkoa seuraa syksyllä. Silloin tarinat siirtyvät tuoreempaan historiaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka