Muut

Vaasan teollisuuden juurilla

Alkulan päärakennuksessa toimii Vaasan 4H-yhdistys, joka järjestää siellä erilaista kerho- ja kurssitoimintaa. Kuva: Emilia Lehtonen
  • Vaasa

Alkulan tilan Historiapolku on jäänyt luonnon armoille. Se on kasvanut pahasti umpeen ja polun varrella olevat vanhat teollisuusrakennusten ja työväen asuntojen kivijalat ovat jääneet villiintyneen kasvuston alle.

Nyt Vaasa-Mustasaari oppaat ry:n tavoitteena on raivata polku kuntoon ja aloittaa siellä opastetut kävelykierrokset.

Vanhan Vaasan kupeessa sijaitseva tila on merkittävä osa Vaasan teollisuuden historiaa. Päärakennus on peräisin 1700-luvulta, jolloin tilalla toimi Suomen ensimmäinen tupakkaplantaasi. Myöhemmin A.A. Levón nimesi tilan Alkulaksi ja avasi sinne väritehtaan ja myöhemmin Suomen ensimmäisen höyrymyllyn. Ensi vuonna ensimmäisen myllyn käynnistämisestä tulee kuluneeksi 170 vuotta.

Polku kuntoon talkoovoimin

Nykyisin tilan omistaa Vaasan kaupunki ja toimintaa ylläpitää Vaasan 4H-yhdistys. Raivaustyöstä vastaa pääasiassa Vaasa-Mustasaari oppaista koostuva vapaaehtoisryhmä. Koordinaattorina toimii Marja Paukkunen, joka suorittaa projektin työharjoittelunaan. Mukana ovat myös Vaasan kaupungin viheryksikkö sekä Pohjanmaan museo, joka toimii historiapolun suunnittelun neuvonantajana.

Vaasa-Mustasaari oppaat ry:n puheenjohtaja Eva Reinikainen on yksi vapaaehtoisista. Hän on tyytyväinen siihen miten reippaasti projekti on lähtenyt käyntiin.

– Onhan tässä iso työ. Emme kuitenkaan itseämme aio ajaa loppuun, vaan tätä tehdään niin että on kivaa, Reinikainen painottaa.

Tervetuloa raivaamaan

Pohjanmaan museo suoritti tilalla arkeologisen inventoinnin vuonna 2008, jolloin kohteen todettiin olevan itsetuhoutuva. Polulla ja sitä ympäröivissä vanhoissa kivijaloissa kasvaa jo vahvempaa puustoa, ja puunjuurien tunkeutuminen kiviperustuksiin uhkaa tuhota ne. On siis korkea aika aloittaa raivaustyöt.

Raivaus toteutetaan pääasiassa käsityökaluilla. Myrkkyjä ei käytetä. Tarkoituksena on raivata polku kävelykuntoon ja kaivaa esiin heinikon alle jääneet kivijalat ja kaivot. Työtä tehdään lumen tuloon saakka ja jatketaan taas keväällä.

Kyltit uusiksi

Polun varrella on nyt 15 opastekylttiä, jotka ovat pahasti sateen ja ajan tuhoamat. Kyltit on tarkoitus uusia ensi kevään aikana, mikäli niille haettu rahoitus varmistuu. Kylttien opastetekstit tullaan kirjoittamaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja niiden ulkoasu mukailee Vanhan Vaasan raunioiden kylttejä.

Reinikainen toivottaa kaikki halukkaat tervetulleeksi mukaan urakkaan, jotta Historiapolku saataisiin mahdollisimman pian auki yleisöille. Tavoitteeksi on asetettu ensi kesä. Lisätiedot ja yhteystiedot Vaasa-Mustasaari oppaat ry:n nettisivuilta.

Emilia Lehtonen ​

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka