Uutiset

Vaasan Telinetaitureille haettiin oppia Italiasta

Merja Mettänen aloitti voimistelun jo 7-vuotiaana. Oman voimistelu-uran jälkeen oli luonnollista jatkaa lajin parissa lasten ja nuorten valmentajana. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Joka vuosi European Union of Gymnasticsin järjestämälle kansainväliselle leirille ja valmentajakoulutukseen valitaan joka maasta muutama valmentaja ja voimistelija.

Tänä vuonna Vaasan Telinetaitureiden valmentaja Merja Mettänen iloitsi tullessaan valituksi yhdeksi Suomen viidestä naisten telinevoimistelun edustajasta.

– Olin todella innoissani kuullessani, että sain paikan koulutukseen. Italian Tirreniassa järjestetty leiri oli mahtava kokemus. Jo ennen matkaa olin tyytyväinen, että sain mahdollisuuden päästä oppimaan ja saamaan uusia ajatuksia ja ideoita.

Leirin muut osallistujat tulivat paristakymmenestä Euroopan maasta.

Luennoimassa ja kouluttamassa oli alan huippuosaajia, kuten telinespesialisti Nick Ruddock ja Venäjän maajoukkueen koreografi Larisa Polosina.

Kovatasoisia, innostavia ammattilaisia oli Mettäsen mielestä helppo lähestyä.

– Pääsin seuraamaan myös Euroopan kärkimaiden junioreita. Sain leiriltä paljon uusia eväitä, joilla voin viedä omia voimistelijoitani jälleen eteenpäin.

Mettäsen mukaan voimistelijoiden taitojen karttuessa myös hänen valmentajana on opeteltava uutta.

Leiripäivät koostuivat kahdesta harjoituksesta, koreografiasta ja telineharjoituksesta. Iltayhdeksältä valmentajille pidettiin vielä luentoja.

– Ne olivat hyvin mielenkiintoisia, ja pisimmillään tunnin luento venyi melkein puoleenyöhön.

Mieleenpainuva kokemus Mettäselle oli kerta, jolloin luento pidettiin venäjäksi. Diat olivat kyrillisin kirjaimin, ja tulkki oli mukana tulkkaamassa.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Mettänen muistelee oman voimistelu-uransa alkua.

– Kuuden vuoden ikäisenä näin, kun Spice Girlsin Mel C teki flikin eli puolivoltin takaperin, ja päätin, että halusin vielä oppia saman taidon. Äitini vei minua harjoituksiin 7-vuotiaana, ja siitä lähtien olen ollut mukana lajin parissa. Voimistelu on minulle elämäntapa.

Urallaan Mettänen on voittanut muun muassa Voimistelupäivillä nojapuuhopeaa sekä ollut teamgymin maajoukkueringin mukana Ruotsissa, Norjassa ja Briteissä seurakilpailuissa.

Valmentamisen hän aloitti jo Rovaniemellä ja on vuosien aikana valmentanut 5–18-vuotiaita lapsia ja nuoria.

Syksyllä 2013 Mettänen muutti Vaasaan opintojen perässä ja aloitti valmentamisen Vaasan Telinetaitureissa.

Seuratyö vei mennessään, ja nykyisin valmennuksessa on kahdeksan 11–14-vuotiaan tytön kilparyhmä.

Valmentaminen on ollut Mettäselle luonnollinen jatko oman voimistelu-uran jälkeen.

– Nykyisen ryhmän kanssa olemme yhdessä jo kolmatta vuotta, ja tytöt ovat tulleet kuin omiksi. Valmentamisessa on hienoa se, että voin ammentaa omista kokemuksistani tietoja ja taitoja voimistelijoiden avuksi.

Mettänen kokee, että hän valmentajana voi viedä ryhmää kohti uusia tavoitteita ja auttaa ryhmäläisiä saavuttamaan omia unelmiaan.

Vaasan yliopistossa viestintää opiskelevan Mettäsen tulevaisuus on vielä auki.

– Noin kaksi vuotta olen vielä luvannut jatkaa valmennustyötä ja olla Vaasassa. Opinnot alkavat olla loppusuoralla, ja valmistumisen jälkeen suunnitelmat ovat auki. Valmentajan työajat ovat usein haastavia, mutta jos työ olisi toimistoaikaan, niin en kahta kertaa miettisi työuraani, Mettänen sanoo.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka