Uutiset

Vaasan Taiteiden yö täyttää 30 vuotta

Leena Nyqvist toivoo, että kaupunkilaiset aktivoituisivat entisestään Taiteiden yön juhlavuoden kunniaksi. Kuva: Anna Tervahartiala
  • Vaasa

Taiteiden yötä juhlistetaan tänä vuonna 30:ttä kertaa. Juhlavuoden kunniaksi vireillä on kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvistin mukaan monenlaista ohjelmaa.

– Esimerkiksi pienyrittäjien kanssa on suunnitteilla ihan uudenlainen tapahtuma. Haluamme nostaa esille pienyrittäjiä, jotka ovat pitkälle kaupungin selkäranka, hän toteaa.

Loppukesän taikajuhla on aina ollut kaupunkilaisten yhteinen ponnistus. Tänä vuonna Nyqvist kuitenkin toivoo, että vaasalaiset ja ympäryskunnan ihmiset aktivoituisivat entistä enemmän.

– Juhlassa on aina määrätyt, jotka tekevät ohjelmanumeroita ja toiset katsovat. Katsojiakin voidaan osallistaa enemmän. Se, mitä Taiteiden yönä tapahtuu, on heidän päätettävissään. Mukaan voi tuoda oman panoksensa, mitä ikinä keksiikin, hän sanoo.

Vaasan kaupungin myöntämän kulttuuriavustuksen painopisteenä on Nyqvistin mukaan tänä vuonna Taiteiden yö.

– Sieltä voi hakea rahaa, jos haluaa Taiteiden yössä järjestää jotain. Rahaa ei ole hirveästi jaettavaksi, mutta noin 1000 - 2000 euroa on mahdollista saada. Silläkin tekee jo paljon, Nyqvist toteaa.

Uutta ja vanhaa

Juhlavuoden kunniaksi on luvassa monenlaista uutta ja vanhaa ohjelmaa. Vaasan kaupungin viheryksikkö osallistuu tapahtumaan ekoteko-tempauksella.

– Teemme viheryksikön kanssa yhteistyötä. Perheet tai vaikka yritykset saavat istuttaa puita. Ajatuksena on, että 10 vuoden päästä he voivat tulla katsomaan, kuinka suureksi se on kasvanut. Tällaisella ekoteolla osallistumme samalla myös ilmastotalkoisiin.

Kaupunkilaisten apua tarvitaan muun muassa kirjastoon pystytettävän 30-vuotisjuhlanäyttelyn kokoamisessa.

– Pyydämme vaasalaisilta sinne valokuvia Taiteiden yöstä vuosien varrelta. Näyttelyyn tulee myös esimerkiksi tapahtumajulisteita.

Nyqvist iloitsee, että myös kaupungin liikuntapalvelut haluavat lähteä mukaan.

– Heidän kanssaan järjestämme tavaratalojumpan. Tapahtuma lanseerataan Taiteiden yössä Rewell Centerissä. Jos se otetaan hyvin vastaan, jumppia voidaan järjestää jatkossakin. Ideana on, että ihminen voi vaikka ostosten lomassa jumpata, hän kertoo.

Kaikkien aikojen taidekarnevaali

Taiteiden yö järjestetään 6. elokuuta. Ilmoittautuminen juhlavuoden ohjelmaan alkaa helmikuussa. Tänä vuonna viimeinen ilmoittautumispäivä on 29. toukokuuta.

– Ilmoittautumisaikaa on lyhennetty. Näin meille jää paremmin aikaa sumplia ohjelmia ja järjestellä asioita toimijoiden kanssa.

Mukaan juhlavuoden ohjelmaan toivotaan muun muassa taiteilijoita, muusikoita, näyttelijöitä, runoilijoita, tanssijoita, kirjailijoita, taidemaalareita, sirkustaiteilijoita sekä muita aiheesta kiinnostuneita.

– Kutsumme vaasalaisten lisäksi naapurikuntamme ihmiset tekemään kaikkien aikojen taidekarnevaalia, jossa kaupunki täyttyy ilahduttavista, pienistä ja suurista taidetempauksista, Nyqvist kuvailee.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka