Uutiset

Vaasan seudun veistokset Wikipediaan

Asko Halme, Marita Koskinen, Aimo Nyberg, Reino Paloniemi, Birgitta Lång, Hannu Härö ja Marja-Liisa Kaski Nuijasodan muistomerkin äärellä. Myös Vähänkyrön muistomerkkikohteet tulevat Wikipediaan. Kuva: Pia Timberg
  • Vaasa

Vaasalainen Aimo Nyberg on parin vuoden ajan innokkaasti kerännyt tietoja ja kuvia Vaasan veistoksista ja muista muistomerkeistä. Hän on asettanut niitä esille Vaasa ennen ja nyt -blogiinsa.

Tällä hetkellä kerättyä tietoa ja kuvamateriaalia on kaiken kaikkiaan jo 120 kohteesta.

– Parhaillaan on tekeillä kymmenisen kohdetta Vähästäkyröstä. Selvittämättä on noin parikymmentä muistomerkkiä. Vaasan veistokset on varmaan vuoden loppuun mennessä selvitetty.

Historiallinen Vähäkyrö. Nyberg teki kenttätutkimusmatkan Vähäänkyröön yhdessä muiden muistomerkeistä ja Vaasan seudun historiasta kiinnostuneiden kanssa.

Mukana matkalla oli Vähänkyrön paikallisopas Hannu Härö.

– Esimerkiksi Napuen taistelun 1714 muistomerkissä kahden paasin puristuksissa olevat pikkukivet symboloivat vähäkyröläisiä kyliä ja niiden kokemaa ahdistusta, Härö kertoo.

Tuska oli taistelun jäljiltä varmasti suurta, sillä tappelun ollessa ohi venäläiset jäivät ryöstämään ja polttamaan kyliä, raiskaamaan naisia ja kiduttamaan asukkaita.

Entisen Säästöpankin talon sisään jätetty, esillä oleva peruskallio ja siinä noin ajalta 400–800 jKr. olevat uhrikivet ovat harvinaisia Suomen historiassa.

Kulttuurimatkailun tärkeys. Nyberg on linkittänyt bloginsa muistomerkit Wikipediaan, josta löytyy lisää historiallista tietoa.

– Ajatus veistosten lisäämisestä Wikipediaan tuli siitä, että Suomen Wikipedian puheenjohtaja Heikki Kastemaa on entinen kurssikaverini. Heikki vetää valtakunnallista isoa hanketta, jossa muun muassa kartoitetaan patsaita, Nyberg sanoo.

Wikipediaan lisätään Vaasan muistomerkit hiljalleen, sillä työtä tehdään vapaaehtoisvoimin.

Vaasan veistokset on tarkoitus saada Wikipedian lisäksi myös osaksi kaupungin karttapalveluita. Toiveena on saada veistokset karttapalveluun digimuodossa ja useammalla kielellä.

– Muistomerkit ovat erinomainen lisä Vaasan tunnetuksi tekemisessä sekä asukkaille että turisteille. Kulttuurimatkailu on vahva, nouseva trendi. Siinä Vaasankin on syytä pysyä mukana, etenkin kun meillä on, mitä näyttää, Nyberg hehkuttaa.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka