Vaasan liigakupla puhkesi

Jääkiekon Liiga suunnitteli semifinaali- ja finaaliotteluiden pelaamista niin sanotussa kuplassa. Liiga oli luonut valmiin suunnitelman olosuhteiden ja turvallisuuden osalta, mutta maanantaina tulleen päätöksen mukaan kupla ei toteudu.

Ikkunan tietojen mukaan Vaasa oli vahvin ehdokas paikkakunnaksi, jonne kupla olisi luotu. Vaasan uusi jäähalli harjoitushalleineen sekä kaupungin hyvä hotellikapasiteetti olisivat taanneet hyvät ja turvalliset olosuhteet otteluiden järjestämiseen.

– Keskitetyn kuplan merkittävin tavoite oli, että erittäin tiukoilla turvatoimilla ja päivittäisellä testaamisella saataisiin mahdollisten positiivisten testitulosten ilmetessä vain yksittäiset henkilöt eristettyä, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo.

Kallioniemen mukaan asiassa tehtiin hyvää yhteistyötä lääkärien kanssa.

– Lopulta kuitenkin arvioimme, että tämä etu ei keskitetyssä kuplassa ole saavutettavissa. Siksi kevään playoffs-ottelut pelataan normaalisti eri paikkakunnilla entisestään tehostetuin turvatoimin.

Ikkunan tietojen mukaan yksi syy liigakuplan puhkeamiselle oli se, että moni seura haluaa ravintolarajoitusten höllentyessä järjestää illallistilaisuuksia oman jäähallin ravintoloihin otteluiden ajalle. Tämä toisi edes pientä taloudellista helpotusta koronan kurittamille seuroille.

Näkyvyyttä Vaasalle

Kuplan luominen olisi vaatinut esimerkiksi sitä, että pelaajat, valmentajat, huoltajat, tuomarit ja toimitsijat olisivat asuneet hotellissa ilman ulkopuolisia kontakteja kolmisen viikkoa.

Ikkunan saamien tietojen mukaan Vaasan kaupungin johto neuvotteli Liigan kanssa vielä viikonloppuna sopimuksesta, josta kaupunki olisi joutunut pulittamaan Liigalle sievoisen summan. Vastineeksi Vaasa ja uusi jäähalli olisivat saaneet hyvää näkyvyyttä sekä kaupungin hotellit ja ravintolat noin kaksisataa asiakasta useaksi viikoksi.

Kaikki ottelutapahtumiin osallistuvat henkilöt olisi testattu ensimmäisen kerran maanantaina 26. huhtikuuta ja siitä testejä olisi jatkettu jopa päivittäin.

Sport iskussa

Sport selvitti upeasti tiensä Liigan pudotuspeleihin toista kertaa seuran historian aikana.

Runkosarjan kymmenenneksi sijoittunut Sport aloittaa pudotuspelit kotonaan tyhjille katsomoille huomenna torstaina ja toinen ottelu pelataan heti seuraavana päivänä vieraskentällä. Kahden ottelun maaliero ratkaisee jatkajan.

– Meillä on joukkue, jossa on paljon kokemusta ja osaamista. Lähdemme pelaamaan pitkää kevättä. Joukkue on hyvässä iskussa ja pelannut tuloksekasta peliä, sanoo Hockey-Team Vaasan Sportin hallituksen ja Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen.

Jos Sport pääsee ottelusarjasta jatkoon, alkavat neljännesfinaalit jo seuraavana maanantaina runkosarjan voittaneen Rauman Lukon vieraana. Tiistaina luvassa olisi toinen ottelu kotikentällä ja kolmas torstaina Raumalla. Tarvittaessa ottelusarja jatkuu vielä perjantaina ja sunnuntaina.

Välierät ja finaalit pelataan neljännesfinaalien tapaan paras viidestä -järjestelmällä.

Jaakko Jokela