Vaasan leikkipuistojen turvallisuus kohdillaan

Riskinotto ja fyysisten rajojen kokeilu on kehittyvälle lapselle tärkeää. Leikkipuistojen innovatiiviset leikkivälineet tarjoavat lapsille sopivasti haasteita ja motivoivat liikkumaan enemmän.

Vaasassa on 80 yleistä leikkipuistoa. Niiden turvallisuus tarkistetaan useita kertoja vuodessa hoitotoimenpiteillä, jotka on määritelty valtakunnallisesti. Standardien mukaisesti rakennetut puistot sisältävät vähintään perusleikkivälineet hiekkalaatikon, keinut ja liukumäen.

Vaasan viheraluepäällikkö Timo Jousmäen mukaan turvallisuusnäkökulmasta katsottuna toimet ovat hyvin kattavat.

– Leikkipuiston suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon muun muassa turvallinen sijainti, välineiden sijoittelu ja turvaetäisyydet, valaistus ja näkyvyys alueella. Puistot suunnitellaan, rakennetaan ja korjataan ammattitaitoisten ja koulutettujen henkilöiden toimesta ja toteutetaan EU-standardien ja muutoin hyväksytyillä välineillä, materiaaleilla ja turva-alustoilla, Jousmäki kertoo.

Jousmäen mukaan myös puistojen tarkastus on säännöllistä.

– Henkilökunnasta on koulutettu viralliset, nimetyt ja hyväksytyt tarkastajat ja vastuuhenkilöt. Leikkipuistoilla on säännölliset tarkastuspäivät, jotka myös dokumentoidaan ja arkistoidaan.

Korkea taso

Vaasassa ollaan Jousmäen mukaan tyytyväisiä kaupungin leikkipuistoihin.

– Saamme säännöllisesti positiivista palautetta viihtyisistä, monipuolisista ja hyvin ylläpidetyistä leikkipuistoistamme, Jousmäki kertoo.

Vaasa on sijoittunut viimevuosina valtakunnallisessa FCG:n tekemässä yhdyskuntateknisiä palveluita koskevassa vertailussa parhaiden kaupunkien joukkoon. Myös yksittäinen leikkipuisto on saanut positiivista huomiota.

– Laivapuisto valittiin pari vuotta sitten MTV:n vertailussa Suomen toiseksi parhaaksi leikkipuistoksi, Jousmäki toteaa.

Onkilahden toimintapuistossa vilinää ja vilskettä riittää.

– Tämä on makein puisto Vaasassa. Täällä on hyvät laitteet ja niitä on paljon. Jos jokin täällä ei ole turvallista, ne ovat nuo aikuisten laitteet tuolla kulmassa. Pikkulapsetkin menevät sinne, Henrik Marttila pohtii.

Marttilan tyttärenpoika Oliver Marttila, 6, pitää myös kovasti puiston laitteista. Hämähäkki-keinu on hänen mielestään tylsin ja liukuva uusi laite jännittävin.

– Tykkään, kun siitä pitää hypätä, Oliver hymyilee ja kirmaa leikkimään.

Susanna Vase