Vaasan laskuvarjokerhossa elämyksiä 50 vuoden ajan

Vaasan laskuvarjokerho viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuotta. Kerho lähti alun perin pyörimään muutaman aktiivihyppääjän perustamana jo vuonna 1969, ja toimii nykyään noin 100 jäsenen voimin.

Pelkästään Vaasassa hypätään noin 3 000 laskuvarjohyppyä vuodessa.

– Kerhossa hyppäämme noin 50 tandem-hyppyä kesän aikana ja koulutamme noin 60 uutta hyppääjää vuodessa. Lisäksi on jonkun verran näytöshyppyjä, Susan Hammarström kertoo.

Hän on yksi kerhon konkarihyppääjistä, vaikka on ollut jäsenenä vasta kolmisen vuotta.

– Konkarihyppääjäksi tulee kun on hypännyt noin 100 hyppyä. Minulle on kertynyt hyppyjä tänä aikana hieman yli 200, Hammarström selventää.

Konkarihyppääjiä kerhosta löytyy aina 1 000 hyppyyn asti.

Toisille riittää kerta

Laskuvarjokerhon uusista, kurssin käyneistä oppilaista suurin osa hyppää vain kerran, sillä esimerkiksi tandem-hypyt ovat suosittuja polttari- ja syntymäpäiväyllätyksiä.

– Toisille riittää yksi kerta elämyksen saamiseen, mutta on myös monia jotka jatkavat pidemmälle, Hammarström sanoo.

Hammarström kertoo itse jääneensä saman tien koukkuun hyppäämiseen saatuaan oman oppilasvaiheensa jälkeen lupakirjan, jonka myötä sai hypätä itsenäisesti.

– Ensimmäisen hypyn tulen aina muistamaan. Se tunne, kun lentokoneen ovi ensimmäisen kerran aukesi, sitä tunnetta ei unohda. Se oli tietysti jännittävää, mutta siitä se innostus sitten lähti, kun olin ensin 20 vuotta vatvonut, että pitäisikö lähteä kokeilemaan vai ei, Hammarström sanoo.

Useita alkeiskursseja

Hyppääjien kausi alkaa tyypillisesti maalis-huhtikuun taitteessa, ja päättyy loka-marraskuussa, mutta myös talvella on mahdollista hypätä. Pääasiassa kesäisin järjestetään kuitenkin alkeiskursseja uusille hyppääjille.

– Tandem-hypyn kurssi on nopeampi käydä. Silloin varataan aika, käydään lyhyt perehdytys ja lähdetään hyppäämään. Siitä selviää helposti yhdellä päivällä, Hammarström selittää.

Tämän vuoden viimeinen kurssi on viikon kuluttua. Kurssilla käydään läpi turvallisuusasiat, harjoitellaan kuivahyppyjä maalla ja kerrataan useaan kertaan, mitä taivaalla tulee muistaa. Uusi mahtava kurssilisäys kerholla on lisäksi opiskelijoille räätälöity oma kurssi lokakuusta alkaen.

– Hyppääminen ja vapaapudotus ovat tietysti niitä asioita, mistä tulee se fiilis kerhotoimintaan, mutta sen lisäksi kerho on todella yhteisöllinen. Meiltä löytyy kaiken ikäistä porukkaa, osa hyvinkin erilaisista taustoista. Kaikki ovat ikään kuin yhtä suurta perhettä. Pelkästään kerholla oleminen on mukavaa, ei pelkästään hyppääminen, Hammarström sanoo.

Emilia Kovanen