Vaasan kirkko täyttyy Toivo Kuulan sävellyksistä

Vaasalaisen säveltäjän Toivo Kuulan kuolemasta tulee toukokuussa kuluneeksi 100 vuotta. Vaasalaisen kanttorin Katariina Korkmanin mukaan erityisesti hänen laulusävellyksensä ovat iättömiä. Niitä ja muita kappaleita kuullaan toukokuun alussa Vaasan kirkossa järjestettävässä 100-vuotisjuhlakonsertissa.

– Soittajia ja laulajia on mukana noin 160. Kyseessä on niin iso spektaakkeli, että sitä voisi sanoa konsertin mittaiseksi festivaaliksi, Korkman kuvailee.

Kirkon lehteri täyttyy kuorosta, jossa on Korkmanin mukaan yli 100 laulajaa. Mukana on sekä ammattilaisia että amatöörejä. Konsertin aikana kuullaan kymmenen Kuulan laulusävellystä sekä saman verran muita kappaleita.

– Haluamme tuoda tutuksi myös vähemmän kuultua Kuulan tuotantoa. Kuulan Häämarssin kaikki varmasti tuntevat. Se on tällä alueella toivotuin häämarssi.

Mukaan mahtuu myös yksi virsi, On Herran templiin tulla.

– Se on ainoa Kuulan teos, joka on virsikirjassa.

Sen esittävät viiden rovastikunnan kirkkokuorot yhdessä Sing the Joy -kuoron kanssa.

– Äänen massa tulee olemaan niin valtava, että se varmasti liikuttaa. Kirkossa on hieman kuiva, mutta hyvä akustiikka. Itsenäisyyspäivänä sadan hengen kuoro lauloi kirkossa Finlandian. Se oli vaikuttava kokemus.

Suomalaisten tuntojen kuvastaja. Perimätiedon mukaan Kuula syntyi saunassa Alavudella. Korkman kuitenkin korostaa, että hänen vanhempansa olivat kirjoilla Vaasassa.

– He olivat vain vierailulla vanhempiensa luona Alavudella. Kuula kastettiin Vaasassa. Minulla on kopio hänen virkatodistuksestaan. Hän oli vaasalainen, siitä ei ole epäilystäkään.

Kuulan musiikki kuvastaa Korkmanin mukaan hyvin suomalaisuutta. Siinä sukelletaan syvälle suomalaisten tunnemaisemiin sekä Suomen luontoon.

– Hänen sävellyksensä eivät ole hilpeitä ralleja, vaan pikemminkin tummanpuhuvia. Laulujen tarinat ovat koskettavia. Marjatan laulussa äpärälapsen äiti kiertää etsimässä suojaa. Muistan, miten tämä kappale kosketti yhtä kuulijaa, koska hänen äitinsä oli ollut yksinhuoltaja. Laulujen aiheet ovat iättömiä.

Kuulan tuotantoa selaillessaan Korkman sanoo löytävänsä jatkuvasti uusia helmiä. Hän harmittelee sitä, että mies kuoli niin nuorena. Kuula oli kuollessaan 34-vuotias.

– Hän ei valitettavasti ehtinyt säveltää kovin mittavaa arsenaalia. Kuula oli ennen kaikkea laulusäveltäjä. Siinä hän oli aivan loistava. Kappaleista löytyy upeita helmiä.

Juhlakonsertista tulee Korkmanin mukaan tapahtuma, jota kuulijat voivat muistella pitkään. Kirkossa esiintyvät satahenkisen kuoron lisäksi muun muassa Vaasan ylioppilaskuoro sekä sekakuoro Sirpaleet. Konsertti on maksuton, mutta ohjelmalehtisestä kerätään viiden euron maksu.

– Kyseessä on yhteisvastuukeräys, jonka teema on ”Kaikilla olisi ruokaa”. Konsertti on kunnianosoitus vaasalaiselle säveltäjämestarille.

Toivo Kuulan 100-vuotisjuhlakonsertti esitetään Vaasan kirkossa 4. toukokuuta kello 18.

Katja Lahti