Vaasan kaupunginorkesterin keväässä voitokkaita esiintyjiä

Alkuvuodesta eläkkeelle jäävä Vaasan kaupunginorkesterin intendentti Merja Tyynelä sanoo olevansa erityisen ylpeä kevään ohjelmistosta, jota hän on vielä ollut mukana suunnittelemassa.

– Jos olisin nuorempi, olisin mielelläni vetänyt läpi tulevan ohjelmakauden. Se on suorastaan huikea. Saamme vieraaksemme suuria maailmanluokan tähtiä. Ei tarvitse lähteä muualle kuullakseen korkeatasoisia muusikoita, hän toteaa tyytyväisenä.

Kevätkauden avaa näyttävästi 23. tammikuuta kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun voittaja Mackenzie Melemed. Hän soittaa solistina Voittajan vierailu -konsertissa Mozartin Pianokonserton.

Huhtikuussa musiikin ystävät pääsevät puolestaan nautiskelemaan Tšaikovski-viulukilpailun voittajan Sergei Dogadinin soitosta konsertissa Tšaikovskin loistoa.

Toivekonserttiin tähtisolisti

Suosittu Konserttimestari Maano Männin Toivekonsertti järjestetään ensi vuonna viidennen kerran. Sinun hetkesi -konserttiin otetaan vastaan musiikkitoiveita, genre on vapaa.

– Schindlerin listaa on toivottu monena vuonna, joten sen me varmaan sisällytämme ensi vuonna esitettävien kappaleiden joukkoon, Männi lupaa.

Kuulijatoive on myös Komisaario Morsen -tunnussävel, johon Männi sanoo orkesterin niin ikään tarttuvan.

– Toiveita otetaan vastaan tammikuun loppuun asti, hän kertoo.

Toivekonsertissa on yleensä kuultu myös tunnettuja artistivieraita. Tänä keväänä Antti Railio ihastutti kuulijoita tulkinnoillaan muun muassa kappaleesta You Raise Me Up.

– Tähtisolisti julkaistaan myöhemmin. Valintaan vaikuttaa sekin, minkälaisia toiveita kuulijoilta tulee, Männi paljastaa.

Ajoissa asialla

Männi sanoo iloitsevansa erityisesti Sergei Dogadinin huhtikuisesta vierailusta.

– Kiitokset toimiston naisille, että olivat ajoissa varaamassa hänet tänne. Myöhemmin häntä olisi ollut mahdotonta enää saada, sillä palkkioon olisi tullut liikaa nollia perään, Männi nauraa.

Tšaikovskin loistoa -konsertin johtaa Moskovan kaupungin Sinfoniaorkesterin kapellimestari Sergei Tararin. Hän oli Vaasan kaupunginorkesterin vieraana tänä keväänäkin.

– Orkesteri, kriitikot ja yleisö tykkäsivät hänestä, joten on mahtavaa saada hänet takaisin. Hän sanoo tulevansa mielellään ja kehui pienen kaupungin orkesteria erittäin hyvätasoiseksi, Männi myhäilee.

Paikallinen kantaesitys

Männi sanoo odottavansa innolla esiintymistä Henri Sigfridssonin kanssa kamarikonsertti Henrin salongissa. Hän ei säästele sanojaan puhuessaan pianisti Sigfridssonista.

– Hän on loistava muusikko ja mahtava persoona. Henri on aurinkoinen ilmestys. Orkesterimme soi hyvin, joten on ihanaa päästä soittamaan kaunista kamarimusiikkia hänen kanssaan.

Männi nostaa esiin myös 12. maaliskuuta esitettävän Kesän kaipuu -konsertin solistin, bassoklarinetisti John Alénin.

– Tämä on hänen viimeinen konserttinsa ennen eläköitymistään. Hänellä on esimerkillinen työmoraali ja hän on kaikin puolin ihailtava muusikko. Hänet löytää aina harjoittelemasta kaupungintalon kellarissa. Sääli, että hän jää pois, mutta se on hänen päätöksensä, Männi sanoo.

Samaisessa konsertissa saa kantaesityksensä paikallisen säveltäjän Petri Judinin kappale Summer serenades.

Nuorten aika

Paikallisia musiikkiopistojen oppilaita ei unohdeta ensi vuonnakaan. He nousevat lavalle 20. helmikuuta kuultavassa Nuorten solistien -konsertissa.

Kaupunginorkesteri muistaa myös virolaista ooppera- ja iskelmälaulaja Georg Otsia vappukonsertilla, jossa kuullaan hänen esittämiään kappaleita. Hänen syntymästään tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Hänen tutuksi tekemiään kappaleita tulkitsee virolainen näyttelijä Marko Matvere.

– Hän on näyttelijä, joka myös laulaa upeasti. Hän saattaa olla monelle tuttu YLEn vuonna 2007 esittämästä elokuvasta Georg Ots - rakkaani, jossa hän esitti pääroolia, Männi pohtii.

Katja Lahti