Vaasan julkinen taide kansien väliin

Vaasan kaduilla ja julkisissa rakennuksissa kulkiessa voi törmätä kaupunkia koristaviin patsaisiin, veistoksiin ja maalauksiin. Aina niihin ei edes kiinnitä huomiota. Taideteokset ansaitsevat kuitenkin huomionsa.

Taidetietoutta

Entisen vaasalaisen, nykyisen raaseporilaisen Pamela Anderssonin toimittamassa uutuuskirjassa Taidetta kaupunkiin! esitellään Vaasan julkisia taideteoksia, niiden merkityksiä kaupungille sekä taiteen taustalta löytyviä hahmoja.

– Vaasassa on paljon julkisia taideteoksia, jotka kaunistavat kaupunkia ja kohentavat viihtyvyyttä. Teosten avulla muistetaan tapahtumia, ajanjaksoja ja alueiden historiaa. Esimerkiksi Jäätie-teos kertoo talvisodan tiestä, joka kulki Suomesta Ruotsiin. Teokset liittyvät myös jollain tapaa paikkaansa, kuten Suvilahden Korttitalo-teos heijastaa Vaasan saaristomaisemia, Andersson kertoo.

Lahjoitusten turvin

Merkittävä osa Vaasan julkisista taideteoksista on Veljekset Gröndahlin Säätiön lahjoitusten turvin hankittuja. Säätiön avulla on tehty taidehankintoja jo yli 40 vuoden ajan ja teoksia on hankittu yli 200.

– Taideteoksia on useassa muodossa ja eri tekniikoissa. On esimerkiksi maalauksia, veistoksia, valokuvia, valotaidetta, installaatioita, grafiikkaa sekä hopeaesineitä ja jugend-huonekaluja.

Viimeisin hankinta on Kuntsin modernin taiteen museolle pystytetty Laila Pullisen Sibylla-veistos.

Kirja kertoo säätiön historiasta ja esittelee vuosien varrella tehtyjä taidehankintoja. Samalla kerrotaan teosten hankintaprosessista ja siitä, miten se on monen tahon yhteistyön tulos.

Lisäksi kirjassa pohditaan, miten taiteella luodaan merkityksiä ja vahvistetaan paikallisidentiteettiä.

– Julkinen teos on yhtä lailla lahja tuleville sukupolville kuin nyt elävillekin. Teosten avulla tapahtumat ja muistot säilyvät ihmisten mielissä, Andersson pohtii.

Taide lähellä sydäntä

Andersson opiskeli Turussa Åbo Akademissa taidehistoriaa ja lähes heti valmistuttuaan muutti Vaasaan työskentelemään taidemuseoissa. Häntä on pitkään kiinnostanut erityisesti julkinen taide ja kaupunkisuunnittelu, joten kirjan toimittaminen aiheesta tuntui luontevalta.

Kirjan suunnittelu ja valmistelut aloitettiin jo vuonna 2015.

– Tämä on ollut mittava, useampivuotinen hanke. Muun muassa arkistotutkimusta on saanut tehdä paljon ja kirjoittajia sekä valokuvaajia on ollut useita mukana hankkeessa. Pituudestaan huolimatta kirja on kuitenkin vain pintaraapaisu aiheeseen ja tästä on hyvä jatkaa tutkimusta vielä eteenpäin.

Kokoelmien kartuttaminen jatkuu hänen mukaansa perinteitä kunnioittaen ja monen tahon yhteistyönä.

Sarianne Lakso