Vaasalaistytöt rankkujen kautta kultamitaleihin kiinni

VPS:n tyttöjuniorit vuosimallia 2008 voittivat syyskuussa ison HIPPO-turnauksen Jyväskylässä.

Joukkueen valmennusryhmässä aiemmin ollut Kai Pokela kehuu tyttöjen motivaatiota.

– Tyttöjen vahvuus piilee yksinkertaisesti ahkerassa harjoittelussa, yläasteelle siirtyvät tytöt ovat pelanneet pienestä pitäen. Heiltä löytyy vahvaa halua kehittyä ja ovat motivoituneita, hän kuvailee.

– Tärkeää on myös, että valmennus toimii ja joukkueella on hyvä yhteishenki. He haluavat onnistua joukkueena, yksilöinä ei siellä pärjää, Pokela jatkaa.

Ei helppo voitto

Turnauksen joukkuemäärä on lähennellyt viime vuosina 200 joukkuetta, ja se on yksi suomen kovimmista tyttöturnauksista. Vaasan tytöt eivät saaneet voittoa helpolla. He voittivat oman ikäryhmänsä kilpasarjan rangaistuspotkukisan jälkeen.

– Välierä ratkaistiin rankkukisassa, samoin finaali. Se on henkisesti kova paikka, aikuisellekin. Tyttöjen henkiselle kantille on nostettava hattua, heittää Pokela.

Vaikka joukkueen hyvä taso on todettu muissakin turnauksissa, toi kesän suurimman turnauksen voitto joukkueeseen aimo annoksen lisäboostia. Pokela seuraa joukkueen toimia nykyään vanhemman roolista.

– Näyttää siltä, että tästä joukkueesta moni jatkaa futiksen parissa. Nyt he tietävät olevansa hyvällä tasolla, se ruokkii itseluottamusta, hän toteaa.

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että tyttöjä tarvittaisiin lisää jalkapallon pariin.

Ei pelkästään pojille

Tyttöfutarit ovat Vaasassa huolestuttavasti vähenemässä. Pokela korostaa, että jalkapallo ei ole pelkästään poikien laji.

– Turnauksissa näkyy kuinka paljon tytöt lajia harrastavat. Isoista kaupungeista tulee useita ja isoja joukkueita, joissa pelaa useampikymmen tyttö. Meidän on välillä vaikea saada joukkueita kasaan, harmittelee Pokela.

Jalkapallo on hänen mukaansa hyvin monipuolinen laji.

– Joukkueurheilu tekee hyvää. Lapsille on tärkeää oppia, että yhdessä tekemisessä voimaa. Joukkuelajeissa on yleensäkin paljon asioita, jotka kasvattavat tulevaan. Opitaan esimerkiksi käsittelemään pettymyksen ja onnistumisen tunteita, sekin vahvistaa itsetuntoa.

Pienin resurssein

Vaasan tytöt pelasivat voitokkaan kauden, vaikka pelaajaresurssit ovat rajalliset ja pelaajamäärät pieniä verrattuna isojen kaupunkien seuroihin.

– Päävalmentaja Joni Annila on tehnyt hyvää työtä tyttöjen kanssa. Heidän kanssaan pitää osata toimia hieman erilailla kuin poikien. Psykologista silmää vaaditaan, jotta osaa ilmaista asiat tytöille oikealla tavalla. Annilalla on homma hienosti hanskassa, hän kehuu

– Joukkueenjohtaja Tommi Sarkkila on niin ikään tehnyt hienoa työtä taustalla, jotta tytöt ovat päässeet tärkeisiin turnauksiin.

Katja Lahti