Vaasalaiset veljekset heittävät paraatiheittoja EM-kisoissa

Vaasalaisveljekset Johan Hurtig, 15, ja Jooa Hurtig, 13, viettävät elokuun puolivälissä ikätovereidensa tavoin jännittäviä aikoja, mutta heillä on siihen alkavien lukuvuosien lisäksi toinenkin syy. He ovat nuorten ultimate-maajoukkueen mukana Puolan Euroopan-mestaruuskisoissa.

– Kerroimme rehtorille hyvissä ajoin ja saimme luvan olla ensimmäiset koulupäivät poissa, Jooa taustoittaa.

Toiset arvokisat

Puolan Wroclawissa järjestettävistä EM-kisoista odotetaan kaikkien aikojen suurimpia ja siellä pelataan viidessä eri sarjassa. Suomi osallistuu kisoihin yhdellä joukkueella. Edellisissä EM-kisoissa Hollannissa 2017 veljekset osallistuvat muun maajoukkueen kanssa alle 17-vuotiaiden avoimeen sarjaan.

– Olimme kaksi vuotta sitten Hollannissa todella nuorella joukkueella. Jooa oli tuolloin vasta 11-vuotias, ja siten kaikkien aikojen nuorin pelaaja EM-tasolla. Hänen pelaamisensa vaati erikoisluvan Euroopan liitokiekkoliiton presidentiltä, sillä alaikäraja on 12 vuotta, Johan kertoo.

Ei tuomareita

Veljekset aloittivat ultimaten vuonna 2014 setänsä esimerkin perässä ja liittyivät paikalliseen lajiseuraan, Vaasa Saintsiin. Ultimate on liitokiekolla eli frisbeellä pelattava joukkuepeli, jossa maalit tehdään syöttämällä kiekko joukkuetoverille vastustajan puolustamalle maalialueelle.

Lajin ulkoversiossa joukkueella on kentällä kerrallaan seitsemän pelaajaa ja lajin erikoispiirteenä on tuomarittomuus. Pelaajat tuomitsevat tilanteet keskenään, eikä tuomareita käytetä edes arvokisatasolla.

– Yhteishenki ja ilmapiiri yleensäkin viehättävät lajissa, Jooa toteaa.

Satametrinen ultimate-kenttä vaatii pelaajilta lajitaidon lisäksi urheilullisuutta.

– Pidän siitä, että löytyy parannettavaa. On kyseessä sitten esimerkiksi juoksuvoima tai lajitaidot, Johan kertoo.

Veljekset kertovat olevansa pelaajina erilaisia, mutta täydentävänsä toisiaan.

– Kyse on pelityylistä laajemminkin, mutta esimerkkinä voisi toimia kummankin paraatiheitot. Jooalla se on kämmenheitto, itselläni toimii rystyheitto paremmin, Johan jatkaa.

EM-projekti

Valmistautuminen Puolassa EM-kisoihin alkoi viime vuoden joulukuussa. Tuolloin pidettiin tryout-leiri, josta valittiin pelaajat nykyiseen alle 17-vuotiaiden maajoukkueeseen.

– Olemme kokoontuneet maajoukkueella joulukuun jälkeen useita kertoja joko leirien tai kotimaisten turnausten merkeissä, Johan kertoo.

Valmistautuminen on paljolti kiinni myös pelaajien omasta tekemisestä.

– Olemme käyneet lajiharjoituksissa oman seuramme eri joukkueiden kanssa 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi teemme omatoimisia harjoitteita muun muassa heitellen tai juosten, Jooa jatkaa.

Suomi kohtaa kisojen alkulohkossa Italian, Iso-Britannian ja Hollannin. Alkulohkojen jälkeen pelataan vielä sijoitusottelut.

– Olemme pelanneet noita kaikkia kolmea maata vastaan aiemminkin, joten olisi ehkä ollut mukava kohdata uusiakin vastustajia. Eiköhän sijoitusotteluissa päästä hieromaan tuoreempiakin tuttavuuksia, Johan heittää.

Kattavat tavoitteet

Veljesten puheista ja eleistä huomaa innostuksen omaa lajiaan kohtaan. Aikuisten maajoukkue vilahtelee tavoitteena molempien puheissa, mutta laji on heille muutakin.

– Lajin kanssa on kasvettu yhteen, Johan maalailee.

– Aion pelata niin kauan kuin pystyn, ja se on toivottavasti pitkä aika, Jooa komppaa.

Miika Huhta