Vaasalaiset ovat kalan ystäviä

Perinteeksi muodostuneet Silakka- ja Siikamarkkinat järjestetään tänäkin vuonna Vaasan sisäsatamassa tulevana viikonloppuna. Tämä on 31. kerta, kun tapahtuma järjestetään.

Noin 30 myyntipaikan markkinoilla on tarjolla kalaa eri muodoissa esimerkiksi paikallisilta kalastajilta. Lisäksi tarjolla on marjoja, hedelmiä, hunajaa sekä käsitöitä, pääasiassa lähialueen pienyrittäjiltä.

– Tarjolla on paljon käsitöitä, hunajaa, koreja, leivonnaisia, niin sanottua ”festivaaliruokaa” eli pyttipannua, paistettuja muikkuja ja loimulohta. Lions clubilla on myös perinteisesti ollut tarjolla soppatykillä keitettyä kalasoppaa sekä kaksi savustusuunia, millä savustetaan siikaa, Lions Club Vaasa Meren projektipäällikkö Jari Perhonen sanoo.

Markkinoiden ohjelmassa on lisäksi perinteisesti Esko Ylimyksen haitarimusiikkia molempina päivinä, sekä lauantaina Korsholm Big Bandin esitys ja lasten ongintakilpailu Vaasan Urheilukalastajien toimesta.

– Maija-Liisa Luopajärvi keittää meidän kalasoppamme aina ja se on mennyt kuin kuumille kiville vuosittain, ja loppuu molempina päivinä yleensä kesken, samoin kuin siiat. Silakan saanti riippuu hirveästi kalastajista, sillä ruokasilakan saaminen on aina vähän ongelmallista, Perhonen lisää.

Olivat peruuntua

Paikanpäälle odotetaan hieman alle 10 000 kävijää kahden päivän aikana. Koronaviruksen vaikutuksia tapahtumaan ei kuitenkaan haluta etukäteen ennustaa, sillä Perhosen mukaan 1,5 viikkoa sitten markkinat olivat vielä lähellä peruuntua.

– Pari viikkoa sitten maanantaina kuuntelin uutisia mökillä. Silloin tuli se THL:n vahinkoilmoitus, että kokoontumisrajoitukset tulisivat takaisin ja rajoittuisivat 50 ihmiseen. Kerkesin peruuttaa kaikki kalatilaukset ja lähes koko tapahtuman, kunnes tuli tieto, että kyseessä oli kirjoitusvirhe. Sain soitella perään, että perutaan peruutukset, Perhonen kertoo.

Hänen mukaansa koronavirus on pyritty ottamaan tapahtumassa huomioon mahdollisimman tehokkaasti.

– Meillä on paikan päällä käsidesiä, ja myyjillä on pääsääntöisesti yllään maskit tai visiirit. Jos ilma on hyvä, laitamme teipillä tai maalilla ainakin omille myyntipisteillemme turvavälietäisyydet jonotuksen suhteen, Perhonen selittää.

Järjestäjät toivovat paikan päälle iloisia asiakkaita paljon ja kaunista säätä, ja että paikalle tulevat ihmiset pitäisivät mielessään suositellut turvavälit.

– Koronan suhteen toivomme noudatettavan turvavälejä ja välttämään käteisen käyttöä maksuvälineenä. Olemme olleet yhteydessä johtavaan lääkäriin Heikki Kaukorantaan ja noudatamme täydellisesti hänen ohjeistustaan, Perhonen sanoo.

Kala maistuu

Markkinoiden alkuperäinen idea rantautui Raumalta Vaasaan vuonna 1989 ja seuraavana vuonna pidettiinkin jo länsirannikon omat silakka- ja siikamarkkinat.

– Vaasalaiset ovat tottuneet syömään kalaa ja tulevat markkinoille sitä ostamaan, mutta myös kokoontumaan yhteen, LC Vaasa Meren presidentti Hannu Rinta kertoi haastattelussa vuonna 2018. Perhonen jatkaa samaa linjaa.

– Tämän tapahtuman järjestäminen on ollut suuri ponnistus, mutta onneksi kaikki LC Vaasa Meren jäsenet ovat ilolla mukana, jotta saamme ihmisille jälleen hienot markkinat.

Markkinat järjestetään Vaasan Sisäsatamassa perjantaina 11.9. klo 10-17, jatkuen lauantaina 12.9. klo 9-16. Tapahtuman tuotto jaetaan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen, pääasiassa Vaasan talousalueella.

Emilia Kovanen