Vaasalaisen taiteilijan paluu lapsuuden maisemiin

Vaasalaislähtöisen valokuvaaja-artesaani Päivi Maria Wellsin valokuvanäyttely Kuvia hiljaisuudesta on esillä Vaasan kaupunginkirjaston taidekäytävä Teemassa 28. heinäkuuta asti.

Suurin osa teoksista on kuvattu Suomen luonnossa. Kotimaan lisäksi maailmalla kaksitoista vuotta asunut Wells on ikuistanut näyttelyyn niin Nepalin, Malesian, kuin Thaimaan rannikonkin.

Piirtäminen oli lapsena taiteilijalle lähellä sydäntä, mutta myöhemmin kuvioihin tulivat tekninen taidegrafiikka sekä kutsumus puualan artesaanina. Kuvan tekemisen Wells aloitti vuonna 2012 Nepalissa asuessaan, kun hän tapasi tulevan opettajansa.

– Opin teknisen puolen kameran käytöstä, esimerkiksi ottamaan teknisesti hyviä kuvia. Meillä oli myös tiivis valokuvausyhteisö, ja opin paljon vanhemmilta luontokuvaajilta, Wells kertoo.

Nepalissa Wells oivalsi kuvaamisen rajattomat mahdollisuudet. Kameran luovan käytön ja rajojen rikkomisen tuloksena syntyi taiteilijan oma jälki.

– Kameran liikutus ja pitkät valotusajat tilanteen mukaan luovat todenmukaisemman kuvan. Nämä ovat kuin pieniä filminpätkiä kuvan muodossa.

Taiteilija halusi tuoda näyttelyn Vaasaan, sillä monet kuvat ovat peräisin Vaasan rannikolta ja luonnosta.

– Vaikka olen asunut kauan maailmalla, tunnen, että kuulun vahvasti tähän maaperään. Täällä on helppo olla luonnossa.

Wells pyrkii hakeutumaan säännöllisesti hiljaisuuteen ja yksinoloon. Näiden avulla on mahdollista löytää sisäinen rauha, jonka avulla näyttelyn teoksetkin on tuotettu.

– Hiljaisuus on sisäinen paikka itsessäni. Siihen täytyy ensin hakeutua, ennen kuin voi kuvata. Sisäinen rauha terävöittää aistit. Silloin kuulee ja näkee tarkemmin. Tällöin myös työn jälki on parempi, Wells sanoo.

Myös näyttelyn ympäristöllä on ollut suuri vaikutus teosten sisältämän hiljaisuuden säilymiseen.

– Ihmiset ovat kokeneet, että näyttelytilalla on rauhoittava vaikutus. Tämä on yksi syy siihen, miksi halusin näyttelyn ripustettavaksi juuri tänne.

Taiteilija on positiivinen tulevaisuuden suhteen. Tarkoituksena on kasvaa henkisesti ja löytää uusia ulottuvuuksia kuvaamisen suhteen.

– Täytyy olla sinut itsensä kanssa, sillä taide on tulos tai seuraus eletystä elämästä. On ihanaa, kun saan pitää kameran rinnallani loppuun saakka, Wells kertoo.

Wellsin näyttelyitä on ollut esillä myös sekä Nepalissa että Malesiassa.

Laura Ketola