Vaasalainen voitti Legendsin MM-tittelin

Vaasalaisen APR Competition -kilpatiimin tallissa ajava vaasalainen Philip Miemois, 21, voitti Legendsien maailmanmestaruuden. Hän sijoittui pro-ajoluokassa finaalin neljänneksi marraskuun alussa Atlantassa Yhdysvalloissa, mutta kokonaispisteet ratkaisivat voiton.

– Legends-autot ovat aika pieniä, joissa on paljon tehoa. Kilpailut ovat usein todella tasaisia ja kuljettajilta vaaditaan nopeutta, mutta ennen kaikkea fiksua ajoa ja järkeviä peliliikkeitä, Miemois kuvailee.

Lajinsa ensimmäinen

MM-finaalia edeltää yksitoista kilpailua omassa kotimaassa, joissa kilpailijoiden sijoituksista lasketaan pisteitä.

– MM-finaali ei ollut paras kilpailuni eikä minulla mennyt kovin hyvin. Se oli kuitenkin tarpeeksi hyvin siihen, että sain tarpeeksi pisteitä ja voitin mestaruuden, Miemois iloitsee.

Miemois voitti lokakuussa myös Legendsien suomenmestaruuden. Legends-rata-autot saivat ensimmäisen virallisen SM-arvonsa tälle kaudelle, joten Miemois oli historian ensimmäinen lajinsa suomenmestari. Hänellä on lisäksi aiemmilta kisakausilta taskussa mestaruus Legendsin Semi-Pro -luokassa.

Tapahtumarikas laji

Kilpailuissa voi samaan lähtöön osallistua jopa 40 autoa samanaikaisesti. Tapahtumarikkaassa lajissa sattuu silloin tällöin kolareitakin. Esimerkiksi Seinäjoen vauhtiajoissa vuonna 2018 Miemois ajoi päin seinää ja romutti autonsa.

– Jos kaarteessa joku pääsee vähän karkuun, seuraavalla suoralla hänet ajetaan saman tien imussa kiinni. Lajissa ei parane tehdä virheitä, vaan pitää miettiä jokaista siirtoa tarkasti, Miemois kertoo.

Pro-luokan finaali Atlantassa jouduttiin useampaan otteeseen keskeyttämään muun muassa ulosajojen vuoksi. Siitä huolimatta Miemois nousi 13. lähtöruudusta lopulta finaalin neljänneksi.

Tuntui niin hyvältä

Miemois on ajanut kilpaa yli kymmenen vuoden ajan. Hän aloitti monen muun autourheilijan tavoin harrastuksensa kartingista.

– Menimme alun perin vain kokeilemaan vuokra-autoja radalle, mutta se tuntui niin hyvältä, että päätimme isäni kanssa hankkia oman karting-auton, Miemois muistelee.

16-vuotiaana Miemois aloitti kilpailemisen rata-autoluokissa, joista ensin Endurancessa, sitten Legendsissä. Hän on ajanut kolmisen vuotta Suomen kovinta rata-autoilusarjaa, joka on lisäksi noussut Suomen suosituimmaksi rata-autoiluluokaksi.

Kisaamisen lisäksi Miemois edustaa Vaasan Urheiluautoilijoita ja opiskelee sähköinsinööriksi ammattikorkeakoulu Noviassa. Lajia hän suosittelee kaikille, joita vähääkään kiinnostaa autoilu.

– Mukaan on helppo tulla, lähin rata vaasalaisille löytyy Jurvasta. Lisäksi kilpailuihin voi osallistua kuka tahansa, eli sitä ei ole rajoitettu mitenkään, Miemois kertoo.

Maailmanmestari ei ole vielä varma oman jatkonsa suhteen.

– Ajattelin jatkaa kilpailemista, mutta en vielä tiedä jatkanko Legendsien parissa vai siirrynkö uusiin juttuihin, Miemois miettii.

Emilia Kovanen