Vaasalainen teekkari maailmalle

Vaasan yliopiston ICT-opiskelija Mikko Paaskoski on tänä vuonna yksi tekniikan opiskelijoista, jotka ovat parhaillaan Pekingissä tutustumassa kiinalaiseen kulttuuriin ja teknologioiden tulevaisuuteen.

Paaskoski on mukana Huawein globaalissa Seeds for the Future -opiskelijaohjelmassa, joka on suunnattu kaikille informaatio- ja viestintäteknologia-alan korkeakouluopiskelijoille. Ohjelma on järjestetty maailmanlaajuisesti vuodesta 2008 ja Suomessa tänä vuonna kolmannen kerran.

Mukaan valittiin kymmenen suomalaista opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista ympäri Suomen. Paaskoski oli hakenut ohjelmaan luottavaisin mielin.

– Sain suosituksia opettajilta, professoreilta ja pomoltani eli aika laajasti. Valinta oli kuitenkin pieni yllätys, hän toteaa tyytyväisenä.

Järjestöaktiivi. Päätös hakea mukaan oli syntynyt jo viime syksynä. Silloin Paaskoskella oli kuitenkin liikaa kiireitä yliopistolla.

– Ainejärjestöhommia, tuutorointia ja muuta sellaista. Tänä vuonna oli kuitenkin onneksi uusi mahdollisuus hakea.

Paaskoski on yhä mukana ainejärjestötoiminnassa, peräti puheenjohtajan roolissa. Vastuu tekniikan opiskelijoiden ainejärjestöstä siirretään nyt kuitenkin pariksi viikoksi varapuheenjohtajalle.

– Eiköhän siellä pärjätä, Paaskoski arvelee, mutta soittaa tuuraajalleen kuitenkin vielä viime hetken varmistuspuhelun ennen lähtöään lentokentälle.

Robotteja ja itseohjautuvia autoja. Opiskelijat viettävät Kiinassa kaksi viikkoa, joista ensimmäinen kuluu Pekingissä. Siellä he tutustuvat Kiinan kieleen ja kulttuurin. Pekingistä matka jatkuu Shenzheniin, jota on nimitetty muun muassa uudeksi Piilaaksoksi.

Siellä opiskelijat pääsevät tutustumaan Huawein pääkonttoriin ja verkostoitumaan teknologian huippuammattilaisten kanssa. Puheenaiheiksi nousevat Paaskosken arvelun mukaan ainakin 5G-verkko, automatisaatio ja tulevaisuuden autoilu.

Hän suhtautuu itseohjautuvien autojen yleistymiseen varovasti.

– Se tapahtuu varmasti jossain vaiheessa, mutta tuntuu toistaiseksi kyseenalaiselta. Aikaa saattaa mennä vielä kymmeniäkin vuosia.

Kehuja Vaasan yliopistolle. Paaskoski on tyytyväinen Vaasan yliopiston tekniikan opetukseen.

– Hyvät eväät olen saanut. Opetus on tasokasta ja työpaikkoja on Vaasassa paljon.

Hän kiittelee Vaasan yliopiston omaa Takuuteekkari-ohjelmaa, jonka avulla pyritään takaamaan kaikille ensimmäisen vuoden tekniikan opiskelijoille harjoittelupaikka. Ohjelman avulla Paaskoski pääsi kiinni oman alan työelämään.

Uusille tekniikan opiskelijoille hänellä on pari vinkkiä.

– Panostakaa matematiikkaan, se on se ykkösjuttu. Kannustan myös lähtemään mukaan ainejärjestötoimintaan, siinä oppii paljon työelämänkin kannalta tärkeitä taitoja.

Emilia Lehtonen