Vaasalainen ei hätkähdä suoraa lähetystä

Luovuus ei katso aikaa eikä paikkaa. Kun jotain ryöpsähtää mieleen, se on pakko laittaa ylös saman tien. Näin ajattelee vaasalainen Isabel Rautamo.

– Jos olen vaikka kävelyllä, hyräilen mieleen tulevan melodian puhelimeeni. Myös sanoja laitan muistiin. Sillä tavalla kappaleesta saa elävän ja aidon tuntuisen, Rautamo sanoo.

Tallentamiaan melodioita ja sanoja hän käyttää uusien laulujen tekemiseen. Yksi sellainen pääsee tulevana lauantaina koko kansan kuultavaksi MGP-laulukilpailun suorassa televisiolähetyksessä.

– Talvella ajattelin, että haluan tehdä laulun, jossa on jotain itselleni tärkeää ja jokin sanoma, jonka haluan välittää ja josta voin olla ylpeä. Siitä syntyi Att vara sig själv -biisi, Rautamo kertoo.

Laulu kertoo nimensä mukaisesti siitä, miten tärkeää on olla oma itsensä ja että jokainen riittää juuri sellaisena kuin on.

– Minulle on oleellista, että voin olla oma itseni. Siitä puhutaan meidän nuorten keskuudessa paljon.

Yhdessä ammattilaisten kanssa

Kappaletta tehdessään hän ei vielä ajatellut osallistuvansa kilpailuun.

– Keväällä olin Lapväärtissä MGP-leirillä. Siellä pääsin hiomaan kappaletta alan ammattilaisten kanssa. Sen jälkeen päätin, että lähetän lauluni kilpailun karsintaan ja pääsin mukaan, Rautamo iloitsee.

Varsin iloinen taiteilijanalku on myös kaikesta siitä, mitä MGP-laulukilpailu on jo tähän asti tuonut tullessaan. Paitsi kappaleenhiontaa, kilpailun konseptiin kuuluu myös laulun- ja esiintymisohjausta, puvustuksen pohdintaa ja televisiokameratyöskentelyä alan ammattilaisten ohjauksessa.

– Kaikessa otetaan nuorten omat mielipiteet huomioon. Järjestäjät tuovat niihin omat näkemyksensä. Olen todella tyytyväinen. Ei, olen tyytyväisempi kuin tyytyväinen, Rautamo hymyilee.

Konkariesiintyjä

Tuleva torstai ja perjantai ovat työntäyteisiä päiviä Ylen studiolla, jossa lauantain suora lähetys hiotaan kuntoon.

Vaasan kaupunginteatterin lavoilla, kuten musikaalissa Billy Elliot ja lastennäytelmässä Katto Kassinen, esiintymiskokemusta kartuttanut Rautamo ei suoraa lähetyksestä hätkähdä.

– Meillä on niin mukava ryhmä ja hyvät ohjaajat. Se tekee lähetyksestä vain hauskan ja kivan, eikä siellä mokaamista ainakaan jännitä, Rautamo sanoo.

Laulukilpailun ohjausryhmä suunnitteli hänen esitykseensä taustabändiä nuorista soittajista, mutta sen kokoon saamiselle aikataulu oli liian tiukka.

– Olisihan se ollut kiva, mutta nyt lavalla olen todennäköisesti vain minä, Rautamo toteaa.

Nuoresta taiteilijasta huokuu esiintyjille ominaista valovoimaisuutta yhdistettynä hänen kohdallaan erityiseen avoimuuteen ja positiivisuuteen.

MGP-laulukilpalu Ylefem/teema kanavalla 5.10. klo 18.

Pia Timberg