Uutiset

Vaasa Rugby Club Foxes haastaa naiset rugbyn pariin

Jonna Ritala ja Eeva Pohjanheimo harjoittelevat pallon riistoa toiselta pelaajalta. Vaikka harjoituksissa taklataan ja pusketaan, niissä riittää naurua ja iloa. Kuva: Paula Kaskimaa
  • Vaasa

Tiistai-iltana Teeriniemen painisalissa alkaa hiki virrata, kun Vaasa Rugby Club Foxesin valmentaja Jonna Ritala ohjeistaa joukkuettaan lämmittelyiden jälkeen kontaktiharjoituksiin.

Niissä rugbypallo yritetään riistää toiselta pelaajalta taklaamalla ja puskemalla. Kyseessä ei todellakaan ole mikään lällärilaji, sillä harjoituksissa riittää menoa ja meininkiä.

Rugby on täyskontaktipallolaji, jossa palloa kuljetetaan pelikentällä kantamalla tai syöttämällä sitä taaksepäin muille joukkuetovereille. Vastustajajoukkue yrittää pysäyttää pallon kulun taklaamalla sen kantajan. Taklaukset näyttävät noviisin silmiin aluksi rajuilta, mutta ne ovat kuitenkin hyvin hallittuja ja teknisesti suoritettuja.

– Monet ajattelevat, että rugbyssa sattuu tosi paljon, mutta ei tässä satu sen enempää kuin esimerkiksi jalkapallossa. Taklauksiin on rugbyssa tiukat säännöt, eikä kukaan tule koskaan taklaamaan toista täysin puskista. Mustelmia tässä lajissa ei kuitenkaan saa pelätä, Ritala sanoo.

Adrenaliini ja joukkuehenki koukuttavat. Monella Vaasan rugbyn naisten joukkueeseen kuuluvalla on takanaan joko aiempi kontakti- tai joukkuelaji. Niiden pohjalta rugbyyn on helppo lähteä mukaan, vaikka aiempaa lajikokemusta ei harrastuksen aloittamiseen tarvitakaan.

– Harrastan nyrkkeilyä, mutta rugby alkoi kiinnostaa. Otin lajista ensin vähän selvää, ja lähdin harjoituksiin mukaan. Muutamien harjoitusten jälkeen jäin koukkuun, ja nyt en vaihtaisi lajia enää mihinkään, kertoo Satu Lampela, joka on harrastanut lajia viime syksystä lähtien.

Myös muut Lampelan joukkuetoverit kertovat, että lajissa mukanaan ovat vieneet vauhti, adrenaliinin virtaus ja hyvä joukkuehenki.

Suomessa naisten rugbyjoukkueita on vain yhdeksän. Koska piirit ovat pienet, vallitsee lajin sisällä hyvä yhteishenki.

– Esimerkiksi nyt, kun omasta joukkueestamme on paljon pelaajia poissa, olemme saaneet turnauksiin lainapelaajia muista joukkueista. Tässä lajissa viha toisen joukkueen pelaajaa kohtaan jää vain pelikentille, ja pelin loputtua olemme hyvää pataa muiden pelaajien kanssa, Ritala kertoo.

Lisää pelaajia kovaan tiimiin. Vaasan naisten rugbyjoukkue on kovassa iskussa. Viime vuonna he voittivat rugbyn ykkösdivarin yhdessä Porin joukkueen kanssa.

– Se oli murskavoitto, Ritala nauraa.

– Uskon, että olisimme kuitenkin joukkueena vieläkin vahvempi, jos meillä olisi enemmän pelaajia. Näin pääsisimme harjoituksissakin treenaamaan pelaamista, kun nyt sen harjoittelu on jäänyt vain oikeisiin peleihin.

Vaasa Rugby Club Foxesin avoimet treenit järjestetään tiistaisin Teeriniemen painisalissa kello 21–22.

Paula Kaskimaa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka