Vaasa Picnic palaa kasarmialueelle

Monitaiteellinen Vaasa Picnic on matalan kynnyksen tapahtuma koko perheelle.

Kesällä järjestettävä picnic siirtyy uuden järjestäjän, Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen, myötä takaisin kasarmialueelle Upseeri-kerhon sisäpihalle.

Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen asiakaskunnasta löytyy innokkaita esiintyjiä ja työntekijöitä tapahtuman järjestämistä varten.

– Upseeri-kerhon sisällä toimivan musiikkipajan ansiosta meillä on jo elektroniikkalaitteistot valmiina, Marko Perälä Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisesta yhdistyksestä kertoo.

Vaasan mukavin tapahtuma

Varsinaisia perinteitä tapahtumalla ei ole, mutta Picnic järjestetään aikaisempien vuosien tapaan lounasaikaan.

Tapahtuman jokainen päivä on erilainen, joten ohjelmaa löytyy moneen makuun.

– Picniciä mainostetaan Vaasan mukavimpana tapahtumana. Sitä se on ja sellaisena me pyrimme sen pitämään, toteaa Perälä.

Viime vuosina tapahtuma on pitänyt sisällään muun muassa runonlausuntaa sekä erilaisia performansseja.

Tarkempi tieto tulevan kesän esiintyjistä ja ohjelmanumeroista selviää kevään aikana.

– Esiintyjäkattaus on hyvä ja laaja, Perälä lupaa.

Mahdollisuus nouseville esiintyjille

Tapahtuman esiintyjähaku aukeaa alkuvuodesta. Perälän mukaan Vaasa Picnic on hyvä väylä tehdä tunnetuksi omaa brändiä tai artistinimeä.

– Monille se on helppo ja edullinen tapa markkinoida omaa taidetta, Perälä rohkaisee.

Tilaisuuden luonteeseen kuuluu paljon yhteistä tekemistä. Eri taiteen muodot luovat tapahtumalle yhteisöllisen ilmapiirin.

– Teatteri ja taide ovat yhteisöllisiä asioita. Ne tarjoavat uusia kokemuksia sekä mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä. Kaikki nauttivat taiteesta, Perälä sanoo.

Tavoitteena poistaa stigmoja

Vaikka tapahtuma on siirtynyt Pohjanmaan sosiaalipsykiatriselle yhdistykselle, ei sen painopiste ole mielenterveyteen liittyvissä asioissa.

Tapahtumalla pyritään kuitenkin vähentämään mielenterveysongelmiin liittyviä ennakkoluuloja.

– Maailmassa on älyttömän paljon ihmisiä, joilla on ennakkoluuloja mielenterveysongelmista kärsiviä kohtaan. Ne mielikuvat pitävät harvoin paikkaansa, Perälä pohtii.

Tarkoituksena on, että paikan päälle saapuessaan yleisö ei näe, onko joku tapahtuman työntekijöistä nykyinen tai entinen mielenterveyskuntoutuja. Tapahtumasta halutaan mahdollisimman neutraali.

– Meidän näkökulmastamme tämä on juuri sitä stigman poistoa, kommentoi Perälä.

Mikko Lankila