Vaasa-Pärnu Seura juhlii Viroa

Vuonna 1988 perustettu Vaasa-Pärnu Seura on yksi Vaasan aktiivista yhdistyksistä. Viron Pärnunlahden rannikolla sijaitseva Pärnu tunnetaan nykyisin etenkin kesäturismistaan, mutta yhdistyksen alkuaikoina seura teki paljon hyväntekeväisyystyötä Pärnuun ja myös muualle Viroon.

– Maa itsenäistyi uudelleen vuonna 1991, mutta ennen sitä ja jonkin aikaa vielä itsenäistymisen jälkeen maassa tarvittiin monenlaista apua, seuran puheenjohtaja Erja Saario tietää.

Esimerkiksi tammikuussa 2005 myrskytuulet ja tulvat aiheuttivat Pärnun seudulla paljon vahinkoa.

– Avun saamiseksi seuramme järjesti hyväntekeväisyyskonsertteja Vaasassa, Saario kertoo.

Yhteisiä matkoja

Nykyisin yhdistys ylläpitää Vaasan ja Pärnun välistä yhteistyötä niin kaupunkien, niiden yritysten ja yhdistysten kuin yksityisten asukkaidenkin välillä. Vaasan ja Pärnun välillä on ollut lisäksi ystävyyskaupunkitoimintaa jo lähes 64 vuoden ajan.

– Vaasassa järjestämme tapahtumia kuten luentoja, näyttelyitä ja elokuvailtoja. Teemme myös tiivistä yhteistyötä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa, mikä on hyvin luontevaa seuramme jäsenen ja orkesterin konserttimestari Maano Männin kautta, Saario sanoo.

Yhdistys järjestää vuosittain myös vähintään yhden matkan Pärnuun tai muualle Viroon. Tänä vuonna matka suuntautuu syksyiseen Pärnuun, ja se järjestetään yhdessä Vaasan Eläkeläisten Digikamerakerhon kanssa.

– Matkalle voi kuka tahansa ilmoittautua. Seuran kanssa matkustellessa tulee käyneeksi paikoissa ja tutustuneeksi ihmisiin, joita ei tavallisemmalla turistimatkalla tulisi kohdanneeksi, useita kertoja Virossa matkustanut Saario sanoo.

Saario on harrastanut muutaman vuoden viron kielen opintoja Vaasa-opistolla yhdessä seuran sihteerin Minna Kaatajan kanssa.

– Kielen kautta maa ja sen kulttuuri ovat avautuneet vieläkin enemmän ja tietämys on syventynyt, Kaataja sanoo.

Näyttelyä ja juhlaa

Viron kulttuuriin saa katsauksen Vaasan kaupunginkirjastolla, jossa on parhaillaan esillä presidentti, kirjailija Lennart Meren juhlanäyttely ”Terävä katse, terävä kynä – Lennart Meri 90”. Siihen on koottu sitaatteja Meren puheista, haastatteluista ja muista julkisista esiintymisistä.

– Lennart Meri olisi täyttänyt viime vuonna 90 vuotta. Näyttely on kiertänyt eri puolilla Suomea. Saimme sen Vaasaan sopivasti juuri maan itsenäisyyspäivän tienoiksi, Saario iloitsee.

Vaasa-opistolla vietetään kaikille avointa Viron itsenäisyyspäivän juhlaa 20. helmikuuta kello 17.30. Ohjelmassa on muun muassa Maano Männin esittämää viulumusiikkia ja mieskuoro Pohjan Miesten kuorolaulua. Juhlan päätteeksi kaupunki tarjoaa kahvit.

Mutta mikä tekee Virosta ja virolaisista niin kiinnostavan maan ja kansalaisuuden, että niiden parissa haluaa toimia vuosikaudet?

– Virolaiset ovat ihmisinä helppoja. Heihin on helppoa tutustua ja heidän kanssaan on vaivatonta kommunikoida. Lisäksi he ovat vähän vilkkaampia kuin me suomalaiset, mikä on sekin mukavaa, Saario nauraa.

Pia Timberg