Vaasa pääsi mukaan Egenlandin kartalle

Viime viikolla Ylen Egenlandin kuvaustiimi rantautui Vaasaan. Ohjelman tekijät kertovat, että Vaasasta ei juurikaan tullut vinkkejä mielenkiintoisista kuvauskohteista kahden ensimmäisen tuotantokauden aikana.

– Muualta Pohjanmaalta niitä on sadellut koko ajan. Somekanavien kautta saimme niitä lopulta myös Vaasasta, toimittaja-juontaja Hannamari Hoikkala iloitsee.

Kolmannelle tuotantokaudelle, joka esitetään alkuvuodesta 2020, mukaan pääsivät Söderfjärden, Vaasan vesitorni sekä Edvininpolku.

– Edvininpolkua emme varsinaisesti esittele ohjelmassa, vaikka siitä tuli useita vihjeitä. Meillä on joka kaudella omat painotukset, ja tällä kaudella esittelemme patsaskohteita hieman kevyemmin. Edvininpolku näkyy ohjelmassa, kun haastattelemme yhtä vihjeen antanutta paikkakuntalaista, Hoikkala kertoo.

– Se on ohjaajamme erikoishuomionosoitus hienolle kohteelle, hän lisää.

Uniikki vesitorni

Hoikkalan mielestä parasta ohjelman teossa ovat ihmiset, jotka kohteista kertovat ja niitä esittelevät.

– He ovet paikkakunnan voimanpesiä. Moni on huolissaan talkoohengen katoamisesta, mutta näemme paljon myös sitä toista puolta eli ihmisiä, jotka kokevat saavansa paljon iloa yhteisistä ponnistuksista. Ohjelma on täynnä näitä kannustavia esimerkkejä, hän toteaa.

Vaasan jugend-tyylisessä, vuonna 1915 rakennetussa vesitornissa toimiva kiipeilyseura High Sport teki Hoikkalaan vaikutuksen.

– Heillä tuntuu olevan vahva yhteishenki. Yhdistys on porukalle kuin toinen perhe. Kohteenakin torni on huikea ja uniikki. Siellä on Suomen toiseksi korkein kiipeilyseinä, ja upea rakennus on otettu hauskalla tavalla haltuun, Hoikkala suitsuttaa.

Hoikkala kiipeää ohjelmassa seinän ylös asti juontajaparinsa Nicke Aldénin kanssa.

– Meinasin pakittaa, kun näin seinän. Se näytti hurjalta. Ilmapiiri oli kuitenkin niin kannustava, että jalat ja kädet täristen lähdin matkaan. Ilman mahtavaa, suorastaan kotoisaa ilmapiiriä en olisi ylös päässyt, Hoikkala nauraa.

Egenlandin kartalle. Vaasalainen Mira Laitinen lähetti ohjelmaan vinkin Söderfjärdenistä.

– Se on mielestäni merkittävä paikka, joka kaikkien pitää nähdä. Se pitää ehdottomasti saada Egenlandin kartalle. Onhan se huikeaa, että sinne on iskeytynyt aikoinaan valtava meteoriitti. Sillä on tälle alueelle historiallisesti suuri merkitys, Laitinen hehkuttaa.

Laitinen kertoo vierailevansa peltoaukealla vähintään kerran vuodessa.

– Käyn bongailemassa lintuja tai muuten vain fiilistelemässä. Asuin aiemmin Sundomissa, ja silloin kuljin siellä usein. Siellä olo on rauhoittavaa, hän kuvailee.

Vaikka Hoikkalan mukaan tällä kaudella luontokohteet eivät ole ohjelman prioriteettilistalla ykkösenä, sopii Söderfjärden mukaan erinomaisesti.

– Peltoaukean historia saa ajatukset lentämään. Esittelemme mielenkiintoisen tarinan historiallisesta näkökulmasta. Kotiseuturakkaus tulee esiin esimerkiksi paikallisen naisen Söderfjärdenistä tekemänsä kappaleen kautta, hän paljastaa.

Myös kurkien syysmuutto houkutti kuvausryhmää.

– Olimme kuvaamassa maanantaina, ja juuri silloin syntyi uusi ennätys. Epäilemme, että kurjet ovat linssiluteita, hän nauraa.

Omaperäisiä matkakohteita

Kuvaustiimi pyrkii Hoikkalan mukaan kokoamaan mahdollisimman erilaisia kohteita kaksikieliseksi kotimaan matkaoppaaksi -nimettyyn ohjelmaan.

– Tärkeää on, miten vinkissä kohdetta on kuvailtu, miten vinkkaaja kertoo sen ainutlaatuisuudesta ja miksi sen olisi tärkeää saada näkyvyyttä, Hoikkala kertoo.

Kuvaustiimi arvioi, onko kohde tunnettu entuudestaan ja miten se kestää mahdollisen kasvavan suosion.

– Mietimme myös, onko kohde ehkä paikallisesti tunnettu, mutta tuntematon muualla Suomessa? Tärkeä kriteeri on myös, liittyykö kohteeseen kiehtovaa historiaa tai outo tarina, Hoikkala summaa.

Ryhmä joutuu miettimään myös logistisia seikkoja.

– Mietimme, mitkä kohteet voisi kuvata samalla reissulla, koska kuvauspäivien määrä on rajattu. Sen vuoksi moni erinomainen kohde jää kuvaamatta. Jotkut kohteet jäävät kummittelemaan mieleen, ja mietimme, sopisivatko ne mukaan myöhemmin, hän sanoo.

Egenland-matkaohjelma esittelee omaperäisiä matkakohteita Suomessa.

– Hyvät vihjeet ovat kaiken a ja o, ilman niitä tätä ohjelmaa ei tehtäisi, Hoikkala painottaa.

Tällä hetkellä Egenlandin kartalla on noin 60 kohdetta. Kolmas kausi, jossa Vaasa on mukana, esitetään Yle Areenassa sekä Yle Teema & Fem -kanavalla alkuvuodesta 2020.

Katja Lahti