Uutiset

Vaasa-opisto harppasi digiaikaan

Valtaosa Vaasa-opiston kursseista on poikkeusaikana jatkunut etäopetuksena. Opistossa suunnitellaan parhaillaan myös tulevaa lukuvuotta ja runsasta 500 kurssia. Kuva: Arkisto / Lotta Mikkilä
  • Vaasa

Koronatilanteen vuoksi myös kansalaisopistot ovat kiinni tällä tietoa 13. toukokuuta saakka. Vaasa-opiston rehtorin Sannasirkku Aution mukaan valtaosa kursseista on poikkeusaikana jatkunut etäopetuksena.

– Asiakkailta on tullut yksinomaan positiivista palautetta. Nyt opistoa tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan, ja opettajan ja oman ryhmän voi saada suoraan kotiin, mukaan kävelylenkille tai arjen askareisiin, Autio sanoo.

Muutos kertarysäyksellä

Vaasa-opistolla sekä opettajat että opiskelijat ovat ottaneet ison digiharppauksen.

– Korona pakotti opiston siirtymään digiaikaan pikaisesti, kertarysäyksellä. Vaasassa peruuntuneita kursseja on vain noin 20 prosenttia, mikä on huippusuoritus henkilökunnaltamme. Eräs opettaja sanoi olevansa niin innostunut, ettei enää halua opettaa muutoin kuin etänä, Autio kertoo.

Aution mukaan kaikkien yhteinen intressi on saada tämän vuoden tuntitavoite täyteen ja asiakkaille heidän haluamansa kurssipalvelu.

– Vaasalla ei ole varaa kutistaa opiston toimintaa, mihin valtionosuustuntien alittuminen voisi johtaa. Niin edullista ja tärkeää terveyttä ja hyvinvointia sekä jatkuvaa oppimista edistävää palvelua opisto tarjoaa, Autio toteaa.

Tulevaa lukuvuotta

Aution mukaan kurssilaisissa on niitäkin, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua etätunneille. Etäopetus ei myöskään onnistu kaikissa aineissa.

– On kursseja, joiden osallistujien työt ovat kesken, kiinni opiston tiloissa ja nämä työt taas estävät uusien kurssien käynnistämisen. Hyvä esimerkki tästä on kankaankudonta, Autio sanoo.

Vaasa-opistolla on täysi valmius jatkaa keskeytyneitä kursseja ja käynnistää touko-kesäkuulle suunniteltuja kursseja, mikäli olosuhteet sallivat. Tällä hetkellä opistossa suunnitellaan myös tulevaa lukuvuotta.

– Suunnittelu on melko alkumetreillä, vasta noin viidesosa lukuvuoden runsaasta 500 kurssista on valmiina. Etäopetusta voidaan jatkossakin hyödyntää perinteisen lähiopetuksen tukena, ja aiomme myös lisätä digitaalisten palvelujen käyttäjäkoulutusta.

Koronatilanne on nostanut entistä enemmän esiin omavaraisuuden arvoa. Taloudesta kiinnostuneille on luvassa sijoituskurssi.

– Kurssivalikoimaan on tulossa myös useita ruoanvalmistuskursseja ja kotirohtotyyppisiä tee se itse -kursseja, kuten suomalaiset superfoodit sekä kurssi huulirasvan- ja kylpypommien valmistuksesta, Autio paljastaa.

Suomen kovin rockbändi

Vaasa-opiston Gubbrockarit-kurssille Vaasa-opiston sulkeminen johti treenitaukoon. Porukan soittohalut ovat kuitenkin olleet valtavat, ja nyt kurssin vetäjä ja Gubbrockareiden kapellimestari Joakim Kulju ohjaa kurssilaisia etänä.

Kulju lähettää bändille etätehtäviä ja taustanauhoja, joita voi harjoitella kotona. Settilistalla on ikimuistoisia kappaleita, kuten Twist & Shout, Jolene ja Moonlight Shadow.

– Gubbrokkarit on aina ollut Suomen kovin rockbändi ja voin luvata, että tällä treenimäärällä luvassa on kaikkien aikojen parhain setti, kun seuraavan kerran pääsemme esiintymään livenä, sanoo Gubbrockareiden Mika Kinnunen.

Gubbrockarit on opettanut Kinnuselle paljon muutakin kuin soittamista, esimerkiksi sitä, miten ison bändiporukan dynamiikka toimii.

– Olen myös toiminut roudarina ennen treenien aloitusta, ja nyt kamojen kasaaminen ja piuhojen vetäminen menee jo kokemuksella. Yhteistyö Vaasa-opiston kanssa on sujunut hienosti, ja kurssi jatkuu myös syksyllä, kertoo Kinnunen.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka